Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuwe studie rapporteert dat marihuana gebruikers een betere controle hebben over hun bloedsuikerspiegel

Volgens de American Journal of Medicine hebben marihuana gebruikers 16 procent lagere niveaus van nuchtere insuline in vergelijking met niet-gebruikers.

Regelmatig gebruik van marihuana wordt geassocieerd met gunstige indices met betrekking tot diabetes controle, zeggen de onderzoekers. Zij vonden dat gebruikers van marihuana een significant lager nuchter insuline niveau vertoonden en minder kans hadden op insuline resistentie, zelfs na uitsluiting van patiënten met een diagnose van diabetes mellitus. Hun bevindingen worden gerapporteerd in het huidige nummer van The American Journal of Medicine.

Marihuana (Cannabis sativa) is eeuwenlang gebruikt om pijn te verlichten, het verbeteren van stemming, en het vergroten van de eetlust. Verboden in de Verenigde Staten in 1937 blijft zijn sociaal gebruik toenemen en de publieke opinie vraagt meer en meer het medicinaal gebruik van marihuana. Er zijn naar schatting in de Verenigde Staten 17,4 miljoen gebruikers van marihuana . Ongeveer 4,6 miljoen van deze gebruikers roken marihuana dagelijks of bijna dagelijks. Een synthetische vorm van het actieve bestanddeel, tetrahydrocannabinol, beter bekend als THC, is reeds goedgekeurd om bijwerkingen van chemotherapie, AIDS-geïnduceerde anorexia, misselijkheid en andere medische aandoeningen te behandelen. Met de recente legalisering van recreatieve marihuana in twee staten en de legalisering van medische marihuana in 19 staten en het District of Columbia zullen artsen steeds vaker het gebruik van marihuana aantreffen onder hun patiëntenpopulaties.

Een multicenter onderzoeksteam analyseerde gegevens die zijn verkregen tijdens de National Health and Nutrition Survey (NHANES) tussen 2005 en 2010. Ze bestudeerden de gegevens van 4657 patiënten die een vragenlijst over druggebruik hadden ingevuld. Van deze waren 579 gebruikers van marihuana, 1975 hadden marihuana gebruikt in het verleden, maar waren geen actuële gebruikers en 2103 hadden nog nooit marihuana ingeademd of ingeslikt. Nuchtere insuline en glucose werden gemeten via bloedmonsters na negen uur nuchter blijven en de homeostase model beoordeling van insulineresistentie (HOMA-IR) werd berekend om de insulineresistentie te evalueren.

Deelnemers die marihuana hadden gebruikt in de afgelopen maand hadden lagere niveaus van nuchtere insuline en HOMA-IR en hogere niveaus van high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C). De resultaten waren zwakker onder degenen die hadden gemeld marihuana ten minste één keer te hebben gebruikt maar niet in de afgelopen dertig dagen, wat suggereert dat de impact van marihuanagebruik op insuline en insuline-resistentie bestaat tijdens periodes van recent gebruik. Actuële gebruikers hadden 16% lagere nuchtere insulinespiegel dan deelnemers die meldden nooit marihuana te hebben gebruikt.

Grote tailleomtrek is gekoppeld aan het risico op diabetes. In de huidige studie waren er ook significante associaties tussen marihuanagebruik en kleinere taille omtrek.

"Vorige epidemiologische studies hebben een lagere prevalentie van obesitas en diabetes mellitus bij marihuana gebruikers vastgesteld in vergelijking met mensen die nog nooit marihuana hadden gebruikt, wat suggereert dat er een relatie bestaat tussen cannabinoïden en perifere metabole processen, maar onze studie is de eerste studie die het verband onderzocht tussen marihuanagebruik en nuchtere insuline, glucose en insuline resistentie, "zegt hoofdonderzoeker Murray A. Mittleman, MD, DrPH, van de Cardiovasculaire Epidemiologie Research Unit van het Beth Israel Deaconess Medical Center, Boston.

"Het is mogelijk dat de inverse associatie van nuchtere insuline niveaus en insulineresistentie gezien onder de huidige gebruikers van marihuana voor een deel te wijten zijn aan veranderingen in gebruikspatronen onder degenen met een diagnose van diabetes (dat wil zeggen, mensen met diabetes kan zijn aangeraden om het roken te staken ). Maar nadat we deze onderwerpen hadden uitgesloten met een diagnose van diabetes mellitus, waren de associaties tussen marihuanagebruik en insuline niveaus, HOMA-IR, tailleomtrek, en HDL-C vergelijkbaar en bleven ze statistisch significant, "zegt Elizabeth Penner, MD, MPH, een auteur van de studie.

Hoewel mensen die marihuana roken een hogere gemiddelde calorie-inname hebben dan niet-gebruikers is het gebruik van marihuana in verband gebracht met een lagere body-mass index (BMI) in twee eerdere onderzoeken. "De mechanismen die ten grondslag liggen aan deze paradox zijn niet vastgesteld en het effect van regelmatig gebruik van marihuana op de insulineresistentie en cardiometabolische risicofactoren blijven onbekend," zegt co-auteur Hannah Buettner.

De onderzoekers erkennen dat de gegevens over het gebruik van marihuana zelf-gerapporteerd zijn en onderworpen kunnen zijn aan onderschatting of ontkenning van illegaal drugsgebruik. Echter wijzen zij erop dat onderschatting van drugsgebruik waarschijnlijk resultaten zou opleveren die wijzen naar een observatie van geen associatie.

Editor-in-Chief Joseph S. Alpert, MD, professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Arizona College of Medicine, Tucson, commentarieert, "Dit zijn inderdaad opmerkelijk observaties die worden ondersteund, zoals de auteurs constateren, door fundamentele wetenschappelijke experimenten die tot soortgelijke conclusies kwamen."

"We hebben wanhopig veel meer fundamenteel en klinisch onderzoek nodig naar de korte- en lange-termijn effecten van marihuana in een verscheidenheid van klinische toestanden zoals kanker, diabetes, en broosheid onder de ouderen," vervolgt Alpert. "Ik zou graag de NIH en de DEA oproepen om samen te werken aan de ontwikkeling van een beleid naar solide wetenschappelijke onderzoeken die zouden leiden tot informatie die artsen zouden kunnen assisteren bij het juiste gebruik en voorschrijven van THC in zijn synthetische of kruidenthee vorm.

Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats