Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Stamcellen bevorderen herstel na een beroerte

Volgens een studie gepubliceerd in het open access tijdschrift BioMed Central's Stem Cell Research & Therapy verbeteren stamcellen uit beenmerg het herstel na een beroerte bij ratten. Behandeling met stamcellen bevorderde de hoeveelheid hersenen en herstel van de zenuwen en het vermogen van de dieren gedragstaken uit te voeren.

Stamceltherapie is veelbelovend, maar er zijn nog veel vragen die moeten beantwoord worden met betrekking tot de behandelingsprotocols en welke celtypen te gebruiken. Dit onderzoek probeert een aantal van deze vragen te behandelen.

Ratten werden intraveneus behandeld met stamcellen of saline 30 minuten na een beroerte. Vierentwintig uur na de beroerte vertoonden de met stamcellen behandelde ratten een beter functioneel herstel. Na twee weken behaalden deze dieren bijna normale scores in de tests. Deze verbetering werd geconstateerd terwijl de stamcellen niet bleken geïmigreerd te zijn naar het beschadigde gebied van de hersenen. De behandelde ratten hadden ook hogere biomarkers in de herstelde hersenen waaronder de groeifactor VEGF.

Een positief resultaat werd gezien voor zowel vet- (adipose) als beenmerg stamcellen. Dr Exuperio Díez-Tejedor van La Paz University Hospital, legt uit: "Verbeterd herstel werd vastgesteld ongeacht de herkomst van de stamcellen wat het nut van deze behandeling bij menselijke proeven kan toenemen. Adipose-afgeleide cellen in het bijzonder zijn er in overvloed en gemakkelijk te verzamelen zonder invasieve chirurgie. "

1. Effects of intravenous administration of allogenic bone marrow- and adipose tissue-derived mesenchymal stem cells on functional recovery and brain repair markers in experimental ischemic stroke
María Gutiérrez-Fernández, Berta Rodríguez-Frutos, Jaime Ramos-Cejudo, M Teresa Vallejo-Cremades, Blanca Fuentes, Sebastián Cerdán and Exuperio Díez-Tejedor
Stem Cell Research & Therapy (in press)

Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats