Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Een onderzoek van het BU constateert dat turners vaak worden blootgesteld aan vlamvertragende middelen

Volgens een onderzoek onder leiding van het Boston University of Public Health worden professionele turners vaker blootgesteld aan potentieel schadelijke vlamvertragende middelen die in turntoestellen gebruikt worden, dan het doorsnee publiek, omdat zulke bijproducten in schuim verwerkt zijn.

Het onderzoek, dat op het internet gepubliceerd is in het tijdschrift “Environmental Science and Technology”, constateert dat de gemiddelde concentratie van een vlamvertragend middel, dat bekend staat onder PentaBDE, in het bloedserum van turners 4 tot 6,5x hoger was dan bij de doorsnee Amerikaanse bevolkingsgroepen. De statistische mediaan van PentaBDE en afgeleide bijproducten bij monsters die van de handen waren afgenomen waren 2 tot 3x zo hoog nadat zij geoefend hadden in verhouding tot voor de oefening, wat erop wijst dat de turners met de vlamvertragende middelen tijdens de oefening in aanraking kwamen.

Het gehalte van vlamvertragende middelen was veel hoger in de lucht en het stof van de gymnastiekzaal dan in vergelijkbare verblijven waar dit middel in meubels gebruikt wordt die schuim bevatten. Vlamvertragende middelen ontsnappen gedurende de tijd uit polyurethaanschuim en concentreren zich in de lucht en het stof van een gesloten omgeving.

“Ondanks het uitbannen van de productie van PentaBDE in de VS bijna tien jaar geleden, worden nog steeds grote hoeveelheden gebruikt, volgens het onderzoeksteam. Hiernaast worden vervangende middelen gebruikt in de nieuw geproduceerde kussens en valmatten van schuimmateriaal.” Dit suggereert het risico om in toenemende mate te worden blootgesteld aan deze bestanddelen als de oudere gymzaaluitrusting wordt vervangen. Er is aanvullend onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen en onze kennis over de blootstelling van turners te vergroten.

De onderzoekers stellen voor dat het opnamerisico van vlamvertragende middelen via stof en contact gereduceerd kan worden door de handen te wassen na het turnen en voor het eten.
Ondanks dat het onderzoek niet de gezondheidseffecten onderzocht hebben wijzen voorgaande onderzoeken erop dat PentaBDE de ontwikkeling van het brein bij kinderen en de vruchtbaarheid bij vrouwen beïnvloed, ook al zijn de conclusies nog vroeg en er meer onderzoek nodig is.

Bijna alle Amerikanen hebben meetbare hoeveelheden PentaBDE in hun lichaam door zowel de blootstelling binnenshuis als door hun eetpatroon.

PentaBDE- achtige middelen zijn verstoorders van het endocriene systeem die gekoppeld worden aan veranderingen bij schildklierhormonen volgens meerdere epidemiologische studies. Vanwege de zorgen om zijn hardnekkigheid en giftigheid werd PentaBDE in de EU in 2004 verboden en in 2005 in de VS uit productie genomen, terwijl echter de schuimproducten die dit bevatten nog steeds gebruikt worden.

Beperkingen in het gebruik van PentaBDE hebben geleid tot een toename van het gebruik van andere vlamvertragende middelen zoals Tris (1,3 dichloro-2 propyl) -fosfaat (TDCPP) en Firemaster 500.

Vertaling: Wouter




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats