Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Slecht slapen rond volle maan is niet langer een mythe

Veel mensen klagen over slecht slapen rond volle maan. Wetenschappers aan de universiteit van Basel in Zwitserland rapporteren nu het bewijs dat de maancyclus en het menselijk slaapgedrag in feite verbonden zijn. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift «Current Biology».

De onderzoeksgroep rond prof. Christian Cajochen van het Psychiatrisch Ziekenhuis van de Universiteit van Basel analyseerde de slaap van meer dan 30 vrijwilligers in twee leeftijdsgroepen in het lab. Terwijl ze sliepen werden hun hersenpatronen en oogbewegingen gemonitord en hun hormonale afscheidingen gemeten. De bevindingen suggereren dat zelfs ondanks de gemakken van het moderne leven de mens nog steeds reageert op het geofysisch ritme van de maan.

Kort ensSlecht Slapen

De gegevens tonen aan dat zowel de persoonlijke als de objectieve waarneming van de kwaliteit van de slaap veranderen met de maancyclus. Rond volle maan daalde de hersenactiviteit in de gebieden die verband houden met diepe slaap met 30 procent. Mensen namen ook vijf minuten langer om in slaap te vallen en ze sliepen algemeen 20 minuten minder. De vrijwilligers voelden alsof hun slaap slechter was geweest tijdens volle maan en ze vertoonden lagere niveaus van melatonine, een hormoon dat de slaap- en waakcyclus reguleert. «Dit is het eerste betrouwbaar bewijs dat de maan de slaapstructuur bij de mens kan beïnvloeden», zegt Cajochen.

Een relikwie uit het verleden volgens de onderzoekers, dit circalunar ritme zou een overblijfsel kunnen zijn uit vroegere tijden toen de maan verantwoordelijk was voor het synchroniseren van het menselijk gedrag. Dit is bekend bij andere dieren, vooral zeedieren, waar het maanlicht het voortplantingsgedrag beïnvloedt. Vandaag maskeren andere invloeden van het moderne leven zoals elektrisch licht de invloed van de maan op ons. Nochtans, toont de studie aan dat in een gecontroleerde omgeving van het laboratorium met een strikt studieprotocol de greep van de maan op ons kan worden zichtbaar en meetbaar gemaakt.

# # #

Originele studie.

Christian Cajochen, Songül Altanay-Ekici, Mirjam Münch, Sylvia Frey, Vera Knoblauch, en Anna Wirz-Justice

Evidence that the Lunar Cycle influences Human Sleep.

Current Biology, August 05, 2013 issue | doi: 10.1016/j.cub.2013.06.029

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats