Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Meer slaap kan het risico op zelfmoord verminderen bij mensen die aan slapeloosheid lijden

Een verhoogde slaapduur wordt geassocieerd met een lagere kans op een matig of hoog suïcide-risico versus een laag risico.

Een nieuwe studie vond een verband tussen slaapduur en zelfmoordgedachten bij mensen die lijden aan slapeloosheid.

Resultaten tonen aan dat elk uur langer slapen geassocieerd wordt met een kansvermindering van 72 procent op een hoog of matig risico van zelfmoord, in vergelijking met een laag risico. Gegevens werden gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, ras/etniciteit, opleiding en leeftijd bij het begin van de slaapproblemen.

“We waren verrast door de sterkte van de associatie tussen slaapduur en het zelfmoord risico”, zegt eerste auteur Linden Oliver, MA, klinisch onderzoek coördinator voor de University of Pennsylvania Behavioral Sleep Medicine Research Program in Philadelphia, Pa. “Een afname van, 72 procent, van de waarschijnlijkheid van een matig of hoog risico op zelfmoord door een vermeerdering van één uur meer slaap is interessant gezien de kleine steekproef.”

Het overzicht van het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in een online aanvulling van het tijdschrift Sleep, en Oliver zal de bevindingen op dinsdag 4 juni presenteren in Baltimore, Md, tijdens SLEEP 2013, de 27e jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies LLC.

Gegevens van twee studies naar slapeloosheid werden samengevoegd voor de huidige analyse. Van de in totaal 471 proefpersonen werden er, met behulp van de Mini International Neuropsychiatrisch Interview, 73 aangeduid met een suïcide-risico,; 55 werden geclassificeerd met een laag zelfdodingsrisico en 18 werden geclassificeerd met een matig of hoog risico. Proefpersonen zonder enig risico op zelfmoord werden uitgesloten daar de oudere onderzoeken nog steeds proefpersonen inschreven.

Volgens de auteurs, wordt slaapvermindering geassocieerd met depressie, executive dysfunctie en slechte besluitvorming. Er zijn echter maar een paar studies die een onderzoek hebben gedaan naar de rol van korte slaapduur bij zelfmoordgedachten.

“Deze resultaten wijzen op het belang van verkrijgen van voldoende nachtrust ,” zei Oliver.

De American Academy of Sleep Medicine meldt dat ongeveer 10 tot 15 procent van de volwassenen een slapeloosheid aandoening hebben in combinatie met angst of een mindere levenskwaliteit overdag. Volgens het CDC is zelfmoord de 10e belangrijkste doodsoorzaak in de VS, goed voor meer dan 38.000 doden per jaar.

Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats