Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Uit nieuwe studie blijkt dat kinderen die meer slapen minder kunnen eten

Het lijkt erop dat iedereen op zoek is naar een boosdoener als het gaat om obesitas bij kinderen: fast food, suikerhoudende dranken, veel eten. Maar het blijkt nu dat een deel van de schuld kan liggen bij de slaapgewoontes.

Dat tonen in elk geval de resultaten van een studie uitgevoerd door Chantelle Hart, universitair hoofddocent van volksgezondheid bij Center Temple 's voor Onderzoek en Onderwijs Obesitas ( CORE ) en gepubliceerd in Pediatrics. De studie getiteld "Changes in Children's Sleep Duration on Food Intake, Weight, and Leptin," is de eerste die het effect van slapen op het eetgedrag van kinderen te onderzoeken in functie van de hoeveelheid slaap die de deelnemers toegewezen kregen.

De studie die werd uitgevoerd terwijl Dr Hart op het Miriam Hospital en Alpert Medical School van de Brown University was betrok 37 kinderen in de leeftijd van 8 tot 11 waarvan 27 procent overgewicht of obesitas had.

Voor de eerste week van de studie werden kinderen gevraagd naar hun typische hoeveelheid slaap. Vervolgens, tijdens de tweede week werd de groep gerandomiseerd om ofwel hun slaaptijd te verminderen of te verlengen; tijdens de derde week kregen de deelnemers het tegenovergesteld slaapschema.

De resultaten waren overtuigend: in de week dat de kinderen hun slaaptijd verlengden consumeerden ze gemiddeld 134 minder calorieën per dag, wogen een halve kilo minder en hadden ze lagere niveaus van leptine, een honger regulerend hormoon dat ook zeer gecorreleerd is met de hoeveelheid vetweefsel, in vergelijking met de week van verminderde slaap.

"Bevindingen van deze studie suggereren dat de slaapverbetering tijdens de nacht van schoolgaande kinderen belangrijke implicaties voor preventie en behandeling van obesitas zou kunnen hebben," aldus Hart. " De potentiële rol van slaap moet verder worden onderzocht."

Dus wat is de volgende stap? Hart werkt aan een project gefinancierd door de National Heart Lung and Blood Institute van de NIH gebruik makend van een korte gedragsmatige interventie die de kinderen langer doet slapen om te bepalen of er significante invloed is op het eetgedrag, de activiteiten en de gewichtsstatus.

Hoewel de testen nog in een vroeg stadium zitten zegt Hart dat de interventie er veelbelovend uitziet: "Gezien al de gedocumenteerde voordelen kun je er niets bij verliezen in het bevorderen van een goede nachtrust."

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats