Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Slecht slapen op oudere leeftijd voorkomt dat de hersenen
herinneringen opslaan

Bevindingen suggereren dat het stimuleren van diepe slaap het geheugen kan herstellen naarmate we ouder worden

Het verband tussen slecht slapen, geheugenverlies en hersenbeschadiging als we ouder worden is tot nu toe ondoorgrond. Maar voor de eerste keer, hebben wetenschappers van de Universiteit van Californië, Berkeley, een verband gevonden tussen deze kenmerkende kwalen van ouderdom. Hun ontdekking opent de deur naar het stimuleren van de kwaliteit van de slaap bij ouderen om zo het geheugen te verbeteren.

UC Berkeley neurowetenschappers hebben ontdekt dat de langzame hersengolven die tijdens de diepe herstellende slaap geproduceerd worden een belangrijke rol spelen bij het transport van herinneringen uit de hippocampus - die korte termijn opslag biedt voor herinneringen - naar de prefrontale cortex de langere termijn harde schijf. "

Echter, bij oudere volwassenen, kunnen herinneringen vastzitten in de hippocampus door de slechte kwaliteit van de diepe slaap, en worden dan vervangen door nieuwe herinneringen, suggereren de bevindingen.

"Wat we hebben ontdekt is een disfunctioneel pad dat de relatie helpt verklaren tussen hersenkwaliteit, verstoring van de slaap en geheugenverlies als we ouder worden - en daarmee een potentieel nieuwe richting in de behandeling," zei UC Berkeley slaaponderzoeker Matthew Walker, een universitair hoofddocent van de psychologie en neurowetenschappen aan de UC Berkeley en senior auteur van de studie die deze zondag, 27 januari wordt gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience.

De bevindingen werpen een nieuw licht op een aantal vergeetachtigheden die gemeenschappelijk zijn voor de ouderen die moeite hebben met het onthouden van namen.

"Als we jong zijn, hebben we een diepe slaap die de hersenen helpt in het opslaan en behouden van nieuwe feiten en informatie", zegt Walker. "Maar als we ouder worden, verslechtert de kwaliteit van onze slaap wat verhindert dat herinneringen 's nachts opgeslagen worden."

Gezonde volwassenen verkeren gemiddeld een kwart van de nacht in een diepe, niet-rapid-eye-movement (REM) slaap. Trage golven worden gegenereerd door het midden van de frontale hersenkwab. De studie ontdekte dat verslechtering van dit frontaal gebied bij ouderen gekoppeld is aan hun gebrek aan diepe slaap.

De ontdekking dat trage golven in de frontale kwab herinneringen helpen versterken maakt de weg vrij voor therapeutische behandelingen voor geheugenverlies bij ouderen, zoals transcraniële directe stroom stimulatie of farmaceutische middelen. Bijvoorbeeld, in een eerdere studie, hebben neurowetenschappers in Duitsland met succes de diepe slaap bij jonge volwassenen verbeterd en het nachtelijke geheugen kunnen verdubbelen door elektrische stimulatie van de hersenen.

UC Berkeley onderzoekers zullen een soortgelijke slaap-verhogende studie uitvoeren bij oudere volwassenen om te zien of het hun geheugen 's nachts ook zal verbeteren. "Kun je door het stimuleren van diepe slaap mensen helpen zich feiten uit hun leven beter te herinneren? Het is een spannende mogelijkheid", zei Bryce Mander, een postdoc in de psychologie aan de Universiteit van Berkeley en hoofdauteur van deze laatste studie.

Voor de UC Berkeley studie, testten Mander en collega onderzoekers het geheugen van 18 gezonde jonge volwassenen (de meesten twintigers) en 15 gezonde oudere volwassenen (meesten in de 70) na een hele nacht slapen. Voordat ze naar bed gingen, studeerden de deelnemers en werden ze getest op 120 groepen van woorden die hun herinneringen belastten.

Terwijl ze sliepen werd door middel van een elektro-encefalogram (EEG) machine hun hersenactiviteit gemeten. De volgende ochtend werden ze opnieuw getest op de woordparen, maar deze keer terwijl ze functionele en structurele Magnetic Resonance Imaging (fMRI) scans ondergingen.

Bij oudere volwassenen, toonden de resultaten een duidelijk verband tussen de mate van hersenen verslechtering in het midden van de frontale kwab en de ernst van de verminderde "langzame golven" tijdens de diepe slaap. Gemiddeld was de kwaliteit van hun diepe slaap 75 procent lager dan die van de jongere deelnemers, en hun herinnering aan de woordparen de volgende dag was 55 procent minder.

Ondertussen laten bij jongere volwassenen de hersenscans zien dat diepe slaap efficiënt kan helpen hun herinneringen van de korte-termijn opslag van de hippocampus naar de opslag op lange termijn van de prefrontale cortex te verschuiven.

Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats