Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Studie toont voordelen voor de gezondheid wanneer men zijn
geaardheid uit

"Zich uiten is niet langer een kwestie van populair debat, maar een kwestie van de volksgezondheid", zegt hoofdauteur Robert-Paul Juster

Lesbiennes, homo's en biseksuelen (LGBs) die zich uiten tegenover anderen hebben minder stress hormoonspiegels en minder symptomen van angst, depressie en burn-out, volgens onderzoekers van het Centre for Studies on Human Stress (CSHS) aan het Louis H. Lafontaine Hospital, verbonden aan de Universiteit van Montreal. Cortisol is een stresshormoon in ons lichaam. Bij chronische spanning, draagt ​​cortisol bij aan de 'slijtage' uitgeoefend op meerdere biologische systemen.

Bij elkaar genomen wordt dit "allostatische belasting" genoemd. "Onze doelstellingen waren om te bepalen of de geestelijke en lichamelijke gezondheid van lesbiennes, homo's en biseksuelen verschilt van heteroseksuelen en, zo ja, of uiting van geaardheid een verschil maakt. Wij gebruikten metingen van psychiatrische symptomen, cortisol niveaus gedurende de dag, en een geheel van meer dan twintig biologische kenmerken om de allostatische belasting te beoordelen, " verklaarde de hoofdauteur Robert-Paul Juster.

"In tegenstelling tot onze verwachtingen, hadden homo- en biseksuele mannen een lager niveau van depressieve symptomen en allostatische belasting dan heteroseksuele mannen. Lesbiennes, homoseksuele mannen en biseksuelen die zich geuit hadden tegenover familie en vrienden hadden lagere niveaus van psychiatrische symptomen en een lager ochtend cortisol dan degenen die zich nog niet hadden geuit"

Inwoners van Montreal van verschillende seksuele oriëntaties werden uitgenodigd naar het laboratorium van Dr Sonia Lupien, directeur van het CSHS. Het team van Lupien selecteerde zevenentachtig mannen en vrouwen, die ongeveer vijfentwintig jaar oud waren. In de loop van een aantal bezoeken verzamelden de onderzoekers psychologische vragenlijsten en namen om de twee dagen speekselmonsters om de cortisol te meten.

Ze berekenden allostatische belastingsindices met behulp van de resultaten van bloed, speeksel en urine monsters. "Chronische stress en onevenwichtige cortisol niveaus kunnen een soort domino-effect uitoefenen op aangesloten biologische systemen," zegt Lupien. "Door te kijken naar biomarkers zoals insuline, suiker, cholesterol, bloeddruk, adrenaline en ontsteking samen een allostatische belastingsindex kunnen gezondheidsproblemen worden opgespoord voordat ze optreden."

Stigma gerelateerde stress zou LGBs kunnen dwingen tot coping-strategieën die hen effectiever maken in het beheer van toekomstige stressoren. "Zijn geaardheid uiten is een belangrijke mijlpaal in het leven van LGBs wat niet uitgebreid is onderzocht met behulp van een interdisciplinaire aanpak die stress biokenmarkers beoordelen", zegt co-auteur Dr Nathan Grant Smith. Deze spannende bevindingen onderstrepen de rol die zelfaanvaarding en bekendmaking heeft op de positieve gezondheid en het welzijn van LGBs. Op zijn beurt heeft dit belangrijke gevolgen voor de lopende politieke debatten. "Zich uiten kan alleen maar gunstig zijn voor de gezondheid als er tolerant sociaal beleid is dat de openbaarmaking vergemakkelijkt", aldus Juster. "Maatschappelijke intolerantie tijdens de onthulling belemmert het proces van iemands zelfacceptatie dat verhoogde stress genereert ​en bijdraagt tot geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen."

"Als de deelnemers aan dit onderzoek genieten van progressive Canadese rechten kunnen ze van nature gezonder en sterker worden, " zeg Juster. "Zich uiten is niet langer een kwestie van populair debat, maar een kwestie van volksgezondheid. Internationaal samenlevingen moeten zich inspannen om deze zelfacceptatie te vergemakkelijken door het bevorderen van tolerantie en het wegnemen van stigmas rond alle minderheden."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats