Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Combinatie soja en tomaat mogelijk effectief bij het voorkomen van prostaatkanker

URBANA - Het gecombineerd eten van tomaten en soja producten zou effectiever zijn bij het voorkomen van prostaatkanker dan wanneer ze apart gegeten worden, aldus een onderzoek van de Universiteit van Illinois.

"In ons onderzoek hebben we muizen gebruikt die genetisch zijn gemanipuleerd om een agressieve vorm van prostaat kanker te ontwikkelen. Ondanks dat had de helft van de dieren die tomaten in combinatie met soja producten had gegeten, aan het einde van het onderzoek geen kanker uitzaaiingen in de prostaat. Alle muizen uit de groep --geen soja, geen tomaat -- ontwikkelden de ziekte," aldus John Erdman, hoogleraar in voedselwetenschappen en voeding bij de Universiteit van Illinois.

Vanaf het moment dat de dieren 4 tot 18 weken oud waren, kregen ze een van de volgende vier diëten toegediend: (1) 10 procent poeder van verse tomaten; (2) 2 procent sojakiemen; (3) tomatenpoeder plus sojakiemen; en (4) een groep die noch tomaat noch soja kreeg toegediend.

Het 4 tot 18 weken kader stond model voor een vroegtijdige en levenslange blootstelling aan bio-actieve bestanddelen in deze voedselsoorten, zei hij.

"Het eten van tomaat, soja en de combinatie ervan verminderden allen significant het zich realiseren van prostaatkanker. Maar de combinatie gaf de beste resultaten. Slechts 45 procent van de muizen die beide voedselsoorten kregen toegediend, ontwikkelde de ziekte in vergelijking met 61 procent in de tomaat groep en 66 procent in de soja groep," zo zei hij.

Prostaatkanker is een vorm van kanker die het meest wordt vastgesteld bij mannen, maar de ziekte heeft een 100 procent kans op overleven indien het in een vroeg stadium wordt ontdekt. Bij oudere mannen is het vaak een langzaam groeiende kanker, en deze mannen kiezen vaak eerder voor het waakzaam wachten dan voor bestraling en chirurgische behandelingen die mogelijk vervelende bijwerkingen kunnen hebben, aldus Krystle Zuniga, co-auteur van de publicatie.

Soja isoflavonen serum en de prostaat waarden in de muizen zijn hetzelfde als welke aangetroffen werden in Aziatische mannen die dagelijks een of twee porties soja eten. In landen waar soja regelmatig wordt gegeten, komt prostaat kanker significant minder voor, merkte Erdman op.

Hoeveel soja en tomaat zou een 55 -jarige man, die zijn prostaat in gezonde conditie wil houden, moeten eten om deze voordelen te genieten?

"De resultaten van het onderzoek met de muizen suggereren dat maximaal vier porties tomaat producten per week en een tot twee porties soja producten per dag mogelijk bescherming biedt tegen prostaatkanker," aldus Zuniga.

Volgens de wetenschappers wordt met deze bevindingen de aanbeveling om allemaal een rijke variatie vers fruit en groente te eten kracht bijgezet.

"Het is beter om een verse tomaat te eten dan een lycopeen (helderrood carotenoïde) supplement. Het is beter om soja melk te drinken dan om soja isoflavones in te nemen. Als je vers voedsel eet, maak je jezelf ontvankelijk voor het hele scala van kanker bestrijdende, bio-actieve bestanddelen van dit soort voedsel," aldus Erdman.

De aanbeveling van de wetenschappers om vers voedsel te eten wordt ondersteund door de wijze waarop sojakiemen zich gedroegen in dit onderzoek. Hij constateerde dat de sojakiem een isoflavonenprofiel heeft dat zeer verschilt van het overige deel van de sojaboon.

"Van de isoflavonen krijgt genistein de meeste aandacht. Maar de sojakiem heeft hoge waardes in andere isoflavonen, namelijk daidzein en glycitein, en lage in genistein," zo zei hij.

Het was interessant voor de wetenschappers om te zien dat hoewel ze een soja product gebruikten met een lage waarde in genistein, het nog steeds zeer effectief was om het vóórkomen van kanker te verminderen.

Vertaling: Iris




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats