Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Leven met stress kan de kans op ontstekingen in het lichaam verhogen, vindt een studie

Leven met negatieve gebeurtenissen kan leiden tot een toename van ontstekingen in het lichaam, vindt een nieuwe studie aan de Ohio University. Onderzoekers ontdekten dat wanneer deelnemers aan de studie werd gevraagd zich terug te concentreren op een stressvolle gebeurtenis, hun niveau van C-reactief proteïne, een aanwijzer van weefselontsteking, klom. De studie is de eerste die dit effect op het lichaam meet.

"Een groot deel van de vroegere studies waren niet gebaseerd op experimenten. Onderzoekers hebben mensen gevraagd om hun neiging tot herbeleven van een stessgebeurtenis te rapporteren en keek dan of dit aansloot op fysiologische problemen. "Voor het grootste deel is het corrationeel," zei Peggy Zoccola, een assistent-professor in de psychologie aan de Ohio University.

Zoccola is hoofdauteur van de nieuwe studie en zal die vrijdag op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Psychosomatic Society presenteren in Miami, Florida

Het onderzoeksteam selecteerde 34 gezonde jonge vrouwen om deel te nemen aan het project. Elke vrouw werd gevraagd om een ​​solicitatiegtoespraak te houden tegenover twee interviewers in witte laboratoriumjassen die luisterden met afgestreken gezichten, zegde Zoccola.

De helft van de groep werd gevraagd om hun prestaties in het spreken in het openbaar te overwegen, terwijl de andere helft werd gevraagd om na te denken over neutrale beelden en activiteiten, zoals zeilschepen of mooie reizen.

De onderzoekers trokken bloedmonsters waaruit bleek dat het niveau van C-reactief proteïne significant hoger was bij de patiënten die werden gevraagd om stil te staan ​​bij de toespraak, meldde Zoccola.

Voor deze deelnemers bleven de niveaus van de inflammatoire aanwijzer gedurende minstens een uur klimmen na de toespraak. In dezelfde periode daalde het niveau van de aanwijzer terug naar start bij de proefpersonen die gevraagd waren om zich te concentreren op andere gedachten.

Het C-reactieve proteïne wordt voornamelijk geproduceerd door de lever als onderdeel van de oorspronkelijke immuunsysteem ontstekingsreactie. Het manifesteert zich bij reactie op trauma's, verwondingen of infecties in het lichaam, lichtte Zoccola toe.

C-reactieve proteïne wordt algemeen gebruikt als een klinische aanwijzer om te bepalen of een patiënt een infectie heeft maar ook bij risico op ziekte later in het leven.

"Meer en meer worden chronische ontstekingen geassocieerd met verschillende onregelmatigheden en omstandigheden", zei Zoccola. "Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol in diverse cardiovasculaire aandoeningen zoals hartziekten, evenals kanker, dementie en auto-immuunziekten."

Zoccola werkt samen met Fabian Benencia in Heritage Ohio University's College of Osteopathic Medicine en Lauren Mente, een geregistreerde verpleegkundige en afgestudeerd student in de School of Nursing, om het effect van het herbeleven te onderzoeken op extra ontstekingsaanwijzers. Daarnaast hoopt ze de problematiek te bestuderen bij andere populaties, zoals ouderen, die misschien kwetsbaar voor herbeleven en gezondheidsproblemen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats