Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)



Olijfolie geeft je een vol gevoel

Hoe oliën en vetten een gevoel van verzadiging geven.

Werkgroepen van de Technische Universität München (TUM) onder de leiding van Prof Peter Schieberle en aan de Universiteit van Wenen onder de leiding van Prof Veronika Somoza bestudeerden vier verschillende vetten en oliën: reuzel, botervet, koolzaadolie en olijfolie. Gedurende een periode van drie maanden aten de proefpersonen dagelijks 500 gram magere yoghurt verrijkt met één van de vier vetten en oliën als aanvulling op hun normaal dieet.

"Olijfolie gaf het grootste verzadigingseffect", aldus prof. dr. Peter Schieberle, hoofd van de TUM Chair Food Chemistry en directeur van het Duitse Onderzoekscentrum voor Levensmiddelenchemie. "De olijfolie groep vertoonde een hogere concentratie van het verzadigingshormoon serotonine in zijn bloed. Subjectief gezien hadden deze deelnemers ook gemeld dat ze vonden dat de olijfolie yoghurt zeer verzadigend was." Gedurende de onderzoeksperiode vertoonde geen enkel lid van deze groep een toename in hun lichaamsvet percentage of gewicht.

Aroma is de sleutel

"De bevindingen verrastten ons", zegt Schieberle, "omdat koolzaadolie en olijfolie soortgelijke vetzuren bevatten." De onderzoekers besloten om hun aandacht te richten op een heel ander type van substantie - de aroma's in olijfolie. In het tweede deel van de studie kreeg een groep yoghurt met olijfolie aroma-extracten en een controlegroep kreeg yoghurt zonder toevoegingen.

De resultaten waren overtuigend: De calorie-inname was bij beide groepen hetzelfde gebleven, maar de controlegroep had extra 176 kilocalorieën per dag geconsumeerd. Schieberle legt uit: "De aromagroep paste zijn eetgewoonten aan, maar de controle groep was blijkbaar niet in staat om hetzelfde te doen. We vonden ook dat in vergelijking met de andere groep, de controlegroepsleden minder van het verzadigingshormoon serotonine in hun bloed hadden.. "

Directe invloed op de bloedsuikerspiegel

Hoe lang het gevoel van verzadiging na het eten duurt is afhankelijk van een aantal factoren maar de bloedsuikerspiegel is belangrijk. Hoe sneller deze daalt, dat wil zeggen, hoe sneller de somatische cellen glucose opnemen uit het bloed, des te sneller de persoon terug honger zal beginnen voelen. In het volgende deel van hun studie onderzochten de onderzoekers welke van de aroma stoffen in de olie het meest effectief zijn in het remmen van de opname van glucose.

De onderzoekers gebruikten voor hun studie olijfolie uit Spanje, Griekenland, Italië en Australië. Het onderzoeksteam is erin geslaagd om twee stoffen te identificeren die de opname van glucose uit het bloed in de levercellen verminderen: Hexanal en E2-hexenal. Ze ontdekten ook dat Italiaanse olijfolie grotere hoeveelheden van de twee aromacomponenten bevat.

"Onze bevindingen tonen aan dat aroma in staat is om de verzadiging te regelen", besluit Schieberle. "We hopen dat dit werk de weg zal vrijmaken naar de ontwikkeling van effectievere voedingsmiddelen met verlaagd vetgehalte en die toch een verzadigd gevoel geven.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats