Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoek helpt de rol van oestrogeen in het geheugen te deconstrueren

UWM onderzoeker onthult nieuwe details over de mechanismen van de receptor.

Het verlies van oestrogenen tijdens de menopauze verhoogt bij de vrouw het risico op dementie en de ziekte van Alzheimer, maar hormoon vervangende therapie kan schadelijke bijwerkingen veroorzaken.

Het kennen van het exacte mechanisme van oestrogeen activatie in de hersenen kan helpen om geneesmiddelen te ontwikkelen die ervoor kunnen zorgen dat vrouwen van middelbare leeftijd de voordelen hebben van hormoonvervangende therapie zonder de risicoverhoging op het krijgen van hart- en vaatziekten of borstkanker.

In een nieuwe studie onthult Karyn Frick, hoogleraar psychologie aan de University of Wisconsin-Milwaukee (UWM), details over de rol van oestrogeen in de complexe cellulaire communicatiesysteem onderliggende geheugenvorming.

“De receptor mechanismen die middels oestrogenen er voor zorgen dat het geheugen verbetert, wordt nog steeds slecht begrepen,” geeft Frick aan. “Via deze studie zijn we begonnen met het uitzoeken van een aantal belangrijke sleutelfactoren die voor oestrogenen nodig zijn om te bemiddelen bij geheugenvorming.”

Het onderzoek, vandaag gepubliceerd in het Journal of Neuroscience, richt zich op de oestrogene effecten in een gebied van de hersenen, genaamd hippocampus, welke verslechtert bij het ouder worden of bij de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers vonden uit dat elk van de twee bekende oestrogeenreceptoren snel een specifiek cellulaire route activeerde in de hippocampus van vrouwelijke muizen, die nodig is bij geheugenvorming. Maar alleen in wisselwerking met een zekere glutamaat receptor mGluR1 genaamd.

De studie onthulde dat wanneer deze glutamaat receptor geblokkeerd wordt dat de cel - signalerende proteïne ERK niet geactiveerd wordt door de krachtige oestrogeen 17β-oestradiol. Omdat ERK activering nodig is voor geheugenvorming zorgde oestradiol niet voor een verbetering van het geheugen bij muizen waarvan mGluR1 geblokkeerd was.

Het team van Frick vond ook aanwijzingen dat er fysieke interactie plaatsvindt op het celmembraan door oestrogeenreceptoren en mGluR1, waardoor oestradiol binnen enkele seconden tot minuten invloed heeft op de geheugenvorming. De gezamenlijke gegevens leveren het eerste bewijs dat de snelle signalering, gestart door deze interacties, essentieel is voor oestradiol om het door de hippocampus gereguleerd geheugen te verbeteren.

“Onze gegevens suggereren dat de interactie tussen de oestrogeenreceptoren en mGluR1 op de celmembraan voor oestradiol van cruciaal belang zijn om het geheugen te verbeteren. Het levert belangrijke nieuwe informatie over hoe oestrogenen geheugenvorming reguleren,” aldus Frick.

“Omdat membraaneiwitten betere doelen zijn voor de ontwikkeling van geneesmiddelen dan eiwitten in de cel, konden deze gegevens leiden tot een nieuwe generatie van therapieën die de cognitieve voordelen van oestrogenen bieden zonder de schadelijke bijwerkingen.”

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats