Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoekers onderkennen netwerken van neuronen in de hersenen die worden verstoord door psychiatrische ziekte

Canadese Vereniging voor Neurologie

Verschillen in de hersenen bij patienten die lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis of depressie onthuld.

Het bestuderen van verbindingsnetwerken in de hersenen van mensen die lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis of depressie heeft Dr. Peter Williamson van de Western Universiteit in staat gesteld om een beter begrip te krijgen van de biologische grondslag voor deze belangrijke aandoeningen. Dr. Williamson en zijn collega's hebben aangetoond dat verschillende netwerken, die met name worden aangetroffen in mensen, verschillende psychiatrische aandoeningen ontwrichten. Deze resultaten werden gepresenteerd tijdens de Canadese Neurologie Vergadering 2013, de jaarlijkse ontmoeting tussen de Canadian Association for Neuroscience en de Association - Canadienne des Neurosciences (CAN-ACN).

Eerder hebben onderzoekers genetische benaderingen geprobeerd te gebruiken om de biologische grondslag voor neuro-psychiatrische aandoeningen te verklaren, maar erfelijkheidsleer kan slechts een klein percentage van de gevallen verklaren. Vandaag de dag zijn wetenschappers begonnen met nieuwe beeldvormende technieken om verbindingen te bestuderen in de hersenen van levende patienten, en deze benadering onthult belangrijke verschillen tussen patienten die lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis en depressie en personen die deze aandoeningen niet hebben.

Schizofrenie en bipolaire stoornis zijn aandoeningen die uniek zijn voor mensen. Hoewel er enige proefdier modellen bestaan voor deze aandoeningen, kunnen dieren deze aandoeningen niet ervaren zoals wij, omdat ze onze taalvermogens en ons vermogen om gevoelens en ideeën (die van onszelf en van anderen) te uiten in de loop der tijd, missen.
Deze specifiek menselijke capaciteiten zijn ingebed in met name menselijke zenuwstelsels, zoals een emotioneel ingebed stelsel, en waarvan is vastgesteld dat ze stemmingsstoornissen ontwrichten, zoals depressie en bipolaire stoornis, en de gerichte netwerkinspanning die ontbreekt bij schizofrenie.

Het citaat tot besluit van Dr Williamson: "het is zeer onwaarschijnlijk dat we de extreem complexe interacties tussen de honderden genen en gebeurtenissen in onze omgeving begrijpen die neuropsychiatrische stoornissen in onze levens onderstrepen. De uitdaging van onze tijd is om de laatste gemeenschappelijke delers van deze aandoeningen te vinden."

vertaling: Iris van Loenen ( www.bbarcoiris.com )




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats