Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Muziekles op vroege leeftijd geeft een “boost” aan de hersenontwikkeling!

Onderzoekers uit Montreal (Canada) hebben ontdekt dat als men muziekles krijgt voor het 7e levensjaar dit sterkere verbindingen in de hersenen maakt.

U moet uw ouders of leraren bedanken als u al muziekles kreeg tijdens uw kleutertijd. Die muziekles die u haatte of juist van hield, hielpen de hersenen ontwikkelen. Hoe jonger u begon met muzieklessen, hoe sterker de verbindingen in de hersenen zijn geworden.

Dit onderzoek, gepubliceerd vorige maand in de Journal of Neuroscience, suggereert dat muzikale opleiding voor de leeftijd van zeven een aanzienlijk effect op de ontwikkeling van de hersenen heeft, waaruit blijkt dat degene met muziekles sterkere verbindingen had tussen “motor regio's”, delen van de hersenen die u helpen met het plannen en uitvoeren van bewegingen.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door studenten in het laboratorium van psychologie professor Virginia Penhune (Concordia Universiteit) en in samenwerking met Robert J. Zatorre, een onderzoeker aan het Montreal Neurological Institute en het ziekenhuis van de McGill-Universiteit.

Het onderzoek levert sterke aanwijzingen dat de jaren tussen leeftijden zes en acht een "gevoelige periode" is, als muzikale opleiding samenwerkt met de ontwikkeling van de normale hersenen voor de productie van duurzame veranderingen in de motoriek en hersenstructuur. "Een instrument leren spelen vereist coördinatie tussen handen en visuele of auditieve prikkels," zegt Penhune. "Het beoefenen van een instrument voor de leeftijd van zeven verhoogt waarschijnlijk de normale rijping van verbindingen tussen motorische en sensorische regio's van de hersenen.

Met de hulp van onderzoek co-auteurs, PhD-kandidaten Christopher J. Steele en Jennifer A. Bailey, testten Penhune en Zatorre, 36 volwassen muzikanten op een bewegingstaak, en werden hun hersenen gescand. De helft van deze groep muzikanten begon hun muzikale opleiding voor de leeftijd van zeven, terwijl de andere helft op latere leeftijd begon, maar de twee groepen hetzelfde aantal jaar van muzikale opleiding en ervaring hadden. Deze twee groepen werden ook vergeleken met personen die weinig of geen formele muzikale opleiding hadden genoten.

Bij het vergelijken van een motor vaardigheid tussen de twee groepen, toonde muzikanten die vóór de leeftijd van zeven begonnen nauwkeuriger timing hadden, zelfs na twee dagen van oefenen. Bij het vergelijken van de hersenstructuur, toonden muzikanten die vroeg begonnen een verbeterde witte stof in het corpus callosum, een bundel van zenuwvezels die de linker en recht motor gebieden van de hersenen verbindt. Nog belangrijker is, vonden de onderzoekers, des te vroeger een muzikant begon, des te groter de verbindingen waren.

Interessant is dat de hersenscans geen verschil toonden tussen de niet-muzikanten en de muzikanten die hun opleiding later in het leven begonnen.

Dit suggereert dat de hersenontwikkeling vroeg of helemaal niet gebeurd. Omdat tijdens het onderzoek de muzikanten op een niet-muzikale motor vaardigheid taak getest werden, toont dit ook aan dat het voordeel van vroege muziek training verder reikt dan de mogelijkheid om überhaupt te kunnen spelen.

"Dit onderzoek toont aan dat opleiding effectiever is op jonge leeftijd omdat bepaalde aspecten van de hersenen anatomie meer gevoelig voor veranderingen zijn," zegt mede-auteur, Dr. Zatorre, ook de co-directeur van het internationaal laboratorium voor hersenen muziek en geluidsonderzoek is. Maar, zegt Penhune, die ook een lid van het Centre for Research in de menselijke ontwikkeling is, "het is belangrijk om te onthouden dat wat we inzien dat vroege starters sommige specifieke vaardigheden hebben en verschillen in de hersenen laten zien.

Maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze betere muzikanten zijn. Muziekuitvoering behelst vaardigheid, maar ook communicatie, enthousiasme, stijl en veel andere dingen die we niet meten. Dus, vroeg beginnen kan uw vaardigheid helpen maar wil niet zeggen dat u dan ook een genie zou kunnen worden!

Vertaling: Angelique Broers


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats