Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Dodelijke gevolgen van bepaalde soorten huishoudelijke luchtvervuiling vragen om biomarker onderzoek

Bijna vier miljoen mensen sterven elk jaar van huishoudelijke luchtverontreiniging (HAP) veroorzaakt door blootstelling aan de verbranding van biomassa brandstoffen (hout, houtskool, gewasresten en mest), kerosine of kolen . Deze personen behoren tot de tientallen miljoenen,die deze producten gebruiken om hun maaltijden te koken, hun kamers te verwarmen en hun huizen te verlichten. Mensen uit landen met een laag en gemiddeld inkomen behoren tot de zwaarst getroffenen van HAP dat ook de oorzaak is ademhalingsinfecties, chronische longziektes, en hart- en vaatziekten. Blootstelling aan biomassa brandstof wordt in verband gebracht met een laag geboortegewicht, astma en tuberculose.

Gezien deze effecten, de grote populaties in gevaar en een groeiende wereldwijde interesse in goedkopere energiebronnen, hebben de onderzoekers uit drie continenten een uitgebreid overzicht gepubliceerd van de huidige benaderingen van HAP evaluaties, de doelstellingen van biomarker ontwikkeling en de stand van de ontwikkeling van tests die de mogelijkheid geven voor een snelle overgang van het laboratoriumonderzoek naar gebruik in het veld. Hun bevindingen worden behandeld in het artikel, ""Household air pollution: a call for studies into biomarkers of exposure and predictors of respiratory disease," dat online is gepubliceerd door de American Journal of Physiology-Lung Cellulaire and Moleculaire Fysiologie.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door William J. Martin II, MD, Associate Director for Disease Prevention and Health Promotion, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, the National Institutes of Health (NIH). The team is also comprised of Jamie Rylance, BM BS BMedSci MRCPTM&H, and Stephen Gordon, MA MD FRCP DTM&H, Professor and Chair in Respiratory Medicine, both from the Liverpool School of Tropical Medicine, Liverpool, United Kingdom; Luke P. Naeher, PhD and Olorunfemi Adetona, PhD, both from the University of Georgia, College of Public Health, Department of Environmental Health Sciences, Athens, Ga.; Archana Patel, IMD, DNB, MSCEs, Professor and Head of the Department of Pediatrics, Indira Gandhi Government Medical College, Nagpur, India; John R. Balmes, MD, Professor of Medicine, Division of Occupational and Environmental Medicine, University of California, San Francisco School of Medicine, San Francisco, Ca.; and Derek K. Rogalsky, Georgetown University School of Medicine, Washington, D.C.

Huidige benaderingen van HAP beoordeling, uitdagingen

De onderzoekers vonden dat de huidige HAP evaluatie instrumenten directe kwantitatieve meting van producten van onvolledige verbranding en kwalitatieve methoden (inclusief het gebruik van vragenlijsten of de indeling van HAP blootstelling per type) omvatten. Echter directe blootstelling via persoonlijke bewaking zijn problematisch vanwege de grootte, draagbaarheid en opnamecapaciteit van de apparatuur en de aanvaardbaarheid voor de gebruiker.

Ondanks de nieuwe apparaten, momenteel onder veldtest en opgeschaald voor commercieel gebruik, om deze problemen te meten, kunnen specifieke metingen van de deeltjes alleen geen onderscheid maken tussen de verschillende bronnen van verontreiniging, zoals mengsels van HAP, tabaksrook, en buitenhus vervuiling. "De grote uitdaging voor de onderzoekers is het produceren van eenvoudige en gevalideerde tests die beter de risicogroepen van HAP identificeren en individuele antwoorden vinden op vermindering van blootstelling", aldus dr. Martin.

De onderzoekers vonden ook dat de huidige HAP blootstelling meetmethoden duur,zijn, technisch uitdagend, moeilijk te gebruiken bij grote bevolkingsonderzoeken en aanzienlijke beperkingen hebben waardoor het ontwikkelen van biomarkers voor zowel blootstelling als voor effecten op de gezondheid, een dringende zaak wordt. Deze bevindingen hebben geleid tot hun oproep voor onderzoek naar biomarkers voor blootstelling en voorspellers van luchtwegaandoeningen.

Martin en zijn collega's merken op dat de verdere ontwikkeling van biomarkers voor gevoeligheid en effecten, grootschalige studies naar de impact van de HAP op gezondheid en ziekte bij menselijke populaties zou vergemakkelijken. Nieuwe biomarkers zouden: (a) een verbetering geven van de epidemiologische nauwkeurigheid bij studies over effect op de gezondheid, (b) de kosten en de complexiteit van controle interventiestudies verminderen; (c) gegevens aanreiken voor het opleiden van het publiek en beleidsmakers i.v.m. de risico's en ( d) clinici en de gemeenschap informeren over blootstelling aan elementen die niet goed gekarakteriseerd zijn.

Conclusie

China maakt gebruik van meer kolen dan enig andere natie om in de energiebehoeften van zijn miljard burgers te voorzien. In India werd vorig jaar 55 procent van de elektrische energie opgewekt door steenkool en als de bezuinigingsmaatregelen in Europa sterker doorwegen wordt steenkool meer en meer een aantrekkelijk alternatief voor aardgas. Maar de meer betaalbare optie kan ook schadelijker zijn en een potentiele bijdrage betekenen aan ziekte en dood gekoppeld aan HAP blootstelling.

Martin en zijn collega's hebben een uitgebreid overzicht gemaakt van de gevaren van biomassa brandstoffen en van de hiaten in het huidig onderzoek bij de beoordeling van HAP bedreigingen. Het artikel is verplichte lectuur voor iedereen die geïnteresseerd is in de volksgezondheid.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats