Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Mindfulness meditatie kan chronische ontstekingen verlichten

MADISON - Mensen die lijden aan chronische ontstekingskwalen, zoals reumatoïde artritis, darminfecties" en astma - waarin psychologische stress een belangrijke rol speelt - kunnen baat hebben bij mindfulness meditatie technieken, volgens een studie van de neurowetenschappers van de Universiteit van Wisconsin-Madison samen met het "Centrum for investigating Healthy Minds" van het Waisman Center.

Mindfulness Based Stress Reduction, ontwikkeld voor patiënten met chronische pijn, bestaat uit continu de aandacht te richten op de ademhaling, lichamelijke gewaarwordingen en op gedachten die in je opkomen tijdens het zitten, wandelen of het beoefenen van yoga.

Hoewel de belangstelling voor meditatie als middel tot het verminderen van stress gegroeid is door de jaren heen, is er tot nu toe weinig bewijs om de voordelen die specifiek zijn aan mindfulness meditatie praktijken te ondersteunen. Dit was de eerste studie ontworpen om andere therapeutische mechanismen te onderzoeken, zoals ondersteunende sociale interactie, deskundige instructie, of het leren van nieuwe vaardigheden.

Een oefening in stress-reductie kan gunstig zijn op vele manieren, waarvan sommige weinig te maken met mindfulness, aldus Melissa Rosenkranz, assistent onderzoeker bij het centrum en hoofdauteur van de studie, die onlangs publiceerde in het tijdschrift "Brain, Behavior en Immuniteit". Bijvoorbeeld, kan het leren om stress te beheren door het verrichten van regelmatige fysieke activiteit, therapeutisch werken.

"We wilden een interventie ontwikkelen die bedoeld was om positieve verandering te produceren en de mindfulness benadering te vergelijken met een interventie die structureel equivalent was," zegt Rosenkranz.

De studie vergeleek twee methoden voor het verminderen van stress: een mindfulness meditatie gebaseerde benadering, en een programma dat is ontworpen om de gezondheid te verbeteren op een manier die niets met mindfulness te maken heeft.

De vergelijkingsgroep participeerde aan het Health Enhancement Program, dat bestond uit voedingsvoorlichting, fysieke activiteit, zoals wandelen, balans, lenigheid, “corestrengthening” (versterking van buik- en rugspieren) en muziektherapie. De inhoud van het programma was bedoeld om aspecten van de mindfulness instructie op één of andere manier aan te passen.

Zo werd lichaamsbeweging bedoeld om te passen in loopmeditatie, zonder de mindfulness-component.

Beide groepen hadden dezelfde hoeveelheid training, hetzelfde niveau van expertise van de instructeurs, en kregen dezelfde hoeveelheid thuispraktijk.

"Onder deze voorwaarden, konden we zien of er veranderingen waren die specifiek waren voor mindfulness," legt Rosenkranz uit.

Met behulp van de Trier Social Stress Test voor het veroorzaken van psychologische stress, en een capsaïcine crème (een prikkelende stof uit pepers) om ontsteking te produceren op de huid, werden immuun- en endocriene metingen verzameld vóór en na de training in de twee methoden. Hoewel beide technieken bewezen effectief te zijn in het verminderen van stress, was de mindfulness-based stressreductie benadering effectiever in het verminderen van stress-geïnduceerde ontsteking.

De resultaten tonen aan dat mindfulness meer verlichtend werkt bij ontstekingspijnen dan andere activiteiten die je welzijn bevorderen.

Rosenkranz benadrukt dat de mindfulness-based benadering geen wondermiddel is. "Dit is geen wondermiddel, maar onze studie heeft laten zien dat er specifieke manieren zijn waarbij mindfulness winstgevend kan zijn, en dat er specifieke mensen zijn die mogelijk meer profiteren van deze aanpak dan van andere interventies."

Belangrijke delen van de bevolking profiteren niet van beschikbare farmaceutische behandelingopties bijvoorbeeld. Sommige van deze patiënten lijden aan negatieve bijwerkingen van de geneesmiddelen of reageren gewoon niet op de standaard behandeling van de aandoening.

"De mindfulness-based benadering van de vermindering van stress kan een goedkoper alternatief bieden of een aanvulling zijn op de standaard behandeling, en het kan gemakkelijk thuis worden beoefend door de patiënten, wanneer ze het nodig achten", zegt Rosenkranz.

Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats