Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Een stap dichter bij kunstmatige levers

CAMBRIDGE, MA - Prometheus, de mythologische figuur die het vuur stal van de goden, werd gestraft voor deze diefstal door hem vast te binden aan een rots. Elke dag voedde een adelaar zich met zijn lever, die vervolgens groeide om dan de volgende dag opnieuw te worden opgegeten.

Moderne wetenschappers weten dat er een kern van waarheid zit aan het verhaal, zegt MIT ingenieur Sangeeta Bhatia: De lever kan zich inderdaad regenereren als een deel ervan wordt verwijderd. Toch hebben de onderzoekers, die probeerden kunstmatig leverweefsel te produceren voor transplantatieherhaaldelijk gefaald: levende levercellen, bekend als hepatocyten, verliezen snel hun normale functie wanneer ze verwijderd zijn uit het lichaam.

"Het is een paradox omdat we weten dat levercellen kunnen groeien maar op één of andere manier kunnen wij ze niet aan de groei krijgen" buiten het lichaam, zegt Bhatia, de John en Dorothy Wilson hoogleraar Gezondheidswetenschappen en Technologie en Elektrotechniek en Informatica aan MIT, een senior associate lid van het Broad Institute en lid van het MIT Koch Institute for Integrative Cancer Research en het Institute for Medical Engineering and Science.

Nu hebben Bhatia en collega's een stap in de goede richting gezet. In een studieverslag dat verschenen is in het 2 juni nummer van Nature Chemical Biology, melden ze een dozijn chemische verbindingen te hebben ontdekt die niet alleen de levercellen helpen hun normale functie te behouden wanneer ze gekweekt worden in een labo maar ook de mogelijkheid hebben om nieuw weefsel te produceren.

Dergelijke gekweekte cellen kunnen onderzoekers helpen tot het ontwikkelen van weefsel waarmee veel van de 500 miljoen mensen die lijden aan chronische leverziekten zoals hepatitis C zouden kunnen behandeld worden.

Hoofdauteur van het studieverslag is Jing (Meghan) Shan, een afgestudeerde student in de Harvard-MIT Division of Health Sciences en Technology. Leden van Bhatia's lab samen met onderzoekers van het Broad Institute, Harvard Medical School en de Universiteit van van Wisconsin werkten mee aan het onderzoek.

Grootschalige screening.

Bhatia heeft vroeger al een manier ontwikkeld om tijdelijk de normale lever celfunctie te behouden na verwijdering van de cellen uit het lichaam, door ze te vermengen met fibroblastcellen van muizen. Voor deze studie, gefinancierd door de National Institutes of Health en het Howard Hughes Medical Institute, paste het onderzoeksteam het systeem aan, zodat de levercellen konden groeien samen met de fibroblast cellen in een labo omgeving. Hierdoor konden de onderzoekers overgaan tot grootschalig snel onderzoek over hoe 12.500 verschillende chemicaliën invloed uitoefenen op de lever celgroei en zijn functie.

De lever heeft ongeveer 500 functies, onderverdeeld in vier algemene categorieën: geneesmiddelen ontgifting, energiemetabolisme, eiwitsynthese en gal productie. David Thomas, een universitair onderzoeker in samenwerking met Todd Golub bij het Broad Institute maten expressie niveaus van 83 leverenzymen die enkele van de meest pietluttige functies handhaven.

Na screening van duizenden levercellen van acht verschillende weefsel donoren, identificeerden de onderzoekers 12 verbindingen die de cellen hielpen hun functies te behouden en de celdeling te bevorderen.

Twee van die verbindingen leken vooral goed te werken in cellen van jongere donoren, zodat de onderzoekers - waaronder Robert Schwartz, een IMES postdoc, en Stephen Duncan, een professor van menselijke en moleculaire genetica aan de Universiteit van Wisconsin - ze ook testten in levercellen gegenereerd op basis van geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSCs). Wetenschappers hebben vroeger geprobeerd om hepatocyten te maken van iPSCs maar dergelijke cellen bereikten doorgaans niet een volledig volwassen toestand. Echter, bij behandeling met deze twee verbindingen, rijpen de cellen helemaal.

Bhatia en haar team vragen zich af of deze verbindingen het universele rijpingsprogramma voor andere typen cellen kunnen beïnvloeden en lanceren. Andere onderzoekers testen momenteel de verbinding op een verscheidenheid van soorten cellen gegenereerd uit iPSCs.

In toekomstige studies is het MIT-team van plan om de behandelde levercellen op polymeer weefsel te kweken en ze te implanteren bij muizen, om te testen of ze kunnen worden gebruikt als vervanging van de lever weefsels. Ze zijn ook bezig met de mogelijkheid voor de ontwikkeling van de verbindingen als geneesmiddel om de patiënten te helpen eigen leverweefsel aan te maken. Het team werkt samen met Trista Noord en Wolfram Goessling van de Harvard Medical School.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats