Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Kindermishandeling geeft meer risico op obesitas bij volwassenen

Kinderen die zijn mishandeld hebben 36% meer kans om zwaarlijvig te worden als volwassene in vergelijking met kinderen die niet zijn mishandeld, volgens een nieuw onderzoek bij de Universiteit Londen (King’s College). De auteurs schatten dat preventie of doeltreffende behandeling bij 7 gevallen van kindermishandeling 1 geval van volwassen obesitas kan voorkomen.

De bevindingen zijn afkomstig van een analyse die data heeft gecombineerd van 190,285 personen uit 41 onderzoeken wereldwijd, die deze week werd gepubliceerd in Molecular Psychiatry.

Zware kindermishandeling (lichamelijk-, sexueel-, emotioneel misbruik of -verwaarlozing) komt voor bij ongeveer 1 op de 5 kinderen (onder de 18 jaar) in het Verenigd Koninkrijk (UK). Naast het gegeven dat kindermishandeling op lange termijn gevolgen heeft voor de geestelijke gezondheid is er in toenemende mate bewijs dat kindermishandeling mogelijk invloed heeft op de fysieke gezondheid.

Dr Andrea Danese, kinderpsychiater (kinderen en adolescenten) bij het Instituut voor Psychiatrie bij de Universiteit Londen en hoofdauteur van het onderzoek zegt: “we constateerden dat het mishandeld zijn als kind het risico op obesitas op volwassen leeftijd significant vergroot. Het voorkomen van kindermishandeling blijft van de hoogste importantie en onze bevindingen onderstrepen de ernstige gevolgen van deze ervaringen voor de gezondheid op lange termijn.”

Hoewel experimentele onderzoeken met proefdieren recentelijk hebben gesuggereerd dat stress op jonge leeftijd in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op obesitas, was het bewijsmateriaal uit bevolkingsonderzoek onderling tegenstrijdig. Dit nieuwe onderzoek heeft het bewijsmateriaal van alle bestaande bevolkingsonderzoeken uitvoerig geëvalueerd om de mogelijke bronnen van tegenstrijdigheid te verkennen.

In hun meta-analyse (onderzoek waarin onderzoeken van een bepaald fenomeen worden samengevoegd om één secuurdere uitkomst te verkrijgen), lukte het de auteurs om bepaalde factoren te elimineren die het verband zouden kunnen verklaren – ze constateerden dat kindermishandeling in verband werd gebracht met obesitas op volwassen leeftijd, onafhankelijk van de maatregelen of de gebruikte definities voor mishandeling of obesitas, sociaal-economische status van jeugd/volwassenen, roken, alcoholgebruik of lichaamsbeweging. Bovendien werd kindermishandeling niet in verband gebracht met obesitas bij kinderen en pubers, waardoor het onwaarschijnlijk is dat het verband zou kunnen worden verklaard door omgekeerde causaliteit (d.w.z. kinderen worden mishandeld omdat ze zwaarlijvig zijn).

De analyse toonde niettemin aan dat wanneer er sprake was van een depressie, het verband tussen kindermishandeling en volwassen obesitas niet meer van betekenis was, wat suggereert dat depressie zou kunnen bijdragen om te verklaren waarom sommige mishandelde personen zwaarlijvig worden.

Eerdere onderzoeken bieden mogelijke biologische verklaringen voor dit verband. Mishandelde personen zouden meer eten vanwege de invloed van stress op vroege leeftijd op gebieden van het ontwikkelen van de hersenen met betrekking tot remming van eten of tot de hormonen die de eetlust regelen. Het is ook mogelijk dat mishandelde personen minder calorieën verbranden vanwege de invloed van stress aan het begin van het leven op het immuunsysteem, wat kan leiden tot vermoeidheid en verlaagde activiteit. De auteurs voegen daaraan toe dat deze veronderstellingen rechtstreeks dienen te worden onderzocht in toekomstige studies.

Dr Danese voegt hieraan toe: “Als het verband oorzakelijk is zoals is gesuggereerd bij dierenonderzoeken, zou kindermishandeling kunnen worden beschouwd als een mogelijk te matigen risicofactor bij obesitas – een gezondheidsaangelegenheid die een derde van de bevolking beslaat en waarbij ingrijpen vaak niet helpt.”

Hij besluit: “Aanvullend onderzoek is nodig om te verduidelijken of en hoe de invloed van kindermishandeling op obesitas zou kunnen worden verlicht door behandelingen direct nadat de mishandeling heeft plaatsgevonden. Onze volgende stap zal zijn om te verkennen welke mechanismen er achter deze link zitten.”

vertaald door: Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats