Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Spelen bevordert emotionele genezing bij kinderen die vechten tegen ernstige ziekten

Nieuwe onderzoek vindt dat chronisch zieke kinderen vooruitzicht hebben op een succesvol herstel wanneer zij hun verbeelding kunnen laten werken met speelgoed rond medische thema's. Laura Nabors , universitair hoofddocent van menselijke diensten aan de Universiteit van Cincinnati College of Education, Strafrecht en Human Services ( CECH ) heeft dit nieuw onderzoek voorgesteld op de honderdeenenveertigste Jaarlijkse Verjaardag van de American Public Health Association (APHA) in Boston op dinsdag 5 november.

Het project was vooral gericht op chronisch zieke kinderen en hun broers en zussen die logeerden in het Ronald McDonald Huis in Cincinnati. De kinderen werden voorzien van thematisch medisch speelgoed zoals stethoscopen, miniatuur ziekenhuisbedden, ambulances, tassen van artsen en intraveneuze (IV) instrumenten, evenals speelgoed van hoofd en armen.

De UC onderzoekers observeerden de kinderen tot twee keer per maand in hun spel. Zij vonden dat door spelen de kinderen hun angsten wegwerkten en een volledig herstel vertoonden.

"In sommige gevallen wilden de broers en zussen ook ziek zijn opdat ze de aandacht konden krijgen van hun ouders" zegt Nabors .

Uit andere bevindingen van het onderzoek bleek dat kinderen bang waren voor bloedafname denkend dat iets van hen werd weggenomen, zegt Nabors en dat zij er niet van bewust waren dat het lichaam het bloed terug aanvult. " Sommige kinderen dramatiseerden hun houding door kwaad te zijn op de artsen" zegt Nabors die eraan toevoegt dat het spel misschien een weg is voor communicatie over angsten tussen medische professionals, ouders en zeer jonge patiënten.

De onderzoekers vonden ook bij het observeren van de kinderen dat "patiënten" in het spel vaak de steun van hun ouders zochten wat aangeeft dat de kinderen in sterke mate op hun ouders aangewezen zijn bij het omgaan met ziekte.

Het project richtte zich op :

15 kinderen met medische aandoeningen
14 broers en zussen van kinderen met een medische aandoening
6 kinderen in een vergelijkingsgroep waarvan alle gezinsleden in goede gezondheid waren

Het spel van de kinderen, tussen de 2 en 10 jaar oud, werd op video vastgelegd (met camera's werden alleen de handen en speelgoed gefilmd) op ten minste één van de zeven verschillende weekend speelsessies in het Ronald McDonald Huis waar de zieke kinderen met broers en zussen verbleven.

Drie van de kinderen waren in afwachting van een operatie voor geboorteafwijkingen; twee waren geopereerd voor craniofaciale afwijkingen; vijf wachtten op intestinale chirurgie; twee hadden kanker, één kind wachtte op een niertransplantatie, één kind wachtte op meerdere ingrepen om het Wiskott-Aldrich syndroom aan te pakken (een zeldzame aandoening die resulteert in immuundeficiëntie ) en één kind wachtte op meerdere operaties gerelateerd aan mitochondriale ziekten (wat resulteert in neuromusculaire ziekte).

De onderzoekers namen ook 14 broers en zussen (7 jongens en 7 meisjes) ​​ waar van kinderen met chronische ziekten die in het Ronald McDonald Huis verbleven. Deze waren tussen de 3 en 10 jaar oud.

Nabors zegt dat tussen de broers en zussen gevallen waren waarin hun spel aangaf dat zij zich "buitengesloten" voelden door de ouders die zich vooral richten op het kind dat ziek was.

Deze gevallen toonden ook uitingen van eenzaamheid en behoefte aan aandacht. Echter spelen bij zowel de chronisch zieken als bij de broers en zussen zou eindigen met succesvol herstel.

"Ik geloof echt dat jonge kinderen een bepaalde veerkracht hebben om te genezen die in de toekomst moet onderzocht worden" zegt Nabors.

Daarnaast nam een groep van 6 kinderen (3 jongens en 3 meisjes) ​​tussen de 6 tot 8 jaar uit families zonder chronische ziekten ook deel aan de studie. "Hun spel was dramatisch anders, zonder rijke spel ervaringen en thema's die wijzen op traumatische ervaringen" zegt Nabors .

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats