Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoe worden kinderen beïnvloed door de moederangst en - depressie ?

Volgens nieuwe bevindingen uit onderzoek van de TOPP studie verhogen maternale symptomen van angst en depressie het risico op emotionele en storend probleemgedrag bij kinderen vanaf 18 maanden. Het risico bleef bestaan ​​tot in de adolescentie en gaf ook een verhoogd risico op depressieve symptomen. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Developmental en Behavioral Pediatrics.

"De bevindingen benadrukken het belang van zo vroeg mogelijk spotten op psychische problemen bij de moeder en/of het kind, bijvoorbeeld als het kind zijn reguliere gezondheidsonderzoeken krijgt tijdens de eerste jaren, " zegt Wendy Nilsen, hoofd van de TOPP studie aan het Noorse Instituut van Volksgezondheid. Ze is ook de eerste auteur van de studie die een onderdeel is van haar proefschrift uit 2012.

Nilsen wijst erop dat de kliniek een ontmoetingsplaats is voor meer dan 95 procent van alle Noorse families met jonge kinderen.

"Dit geeft gezondheidswerkers een unieke kans om vroegtijdig preventieve maatregelen tegen de ontwikkeling van psychische problemen te introduceren," zegt Nilsen .

Resultaten van de studie.

Bij moeders met hoge niveaus van angst en depressieve symptomen tijdens de vroege jaren van de kinderen hadden deze een hoger risico op emotioneel en storend probleemgedrag tijdens hun kindertijd. Bovendien hadden de kinderen een hoger risico op depressieve symptomen tijdens de adolescentie.

De associatie tussen moeder en kind en later probleemgedrag was al aanwezig toen de kinderen 18 maanden waren.

Ontwrichte en emotionele problemen en gedrag bij de kinderen werd niet beïnvloed door de geestelijke gezondheid van de moeders.

De onderzoekers vonden dat een tendens voor storend probleemgedrag een risicofactor was voor latere emotionele problemen, maar niet vice versa.

Jongens en meisjes waren over het algemeen vergelijkbaar met betrekking tot deze bevindingen. Echter rapporteerden de onderzoekers een tendens naar probleemgedrag in het begin van leerplichtige leeftijd (8,5 jaar) geassocieerd met latere problemen bij de adolescentie voor meisjes, maar niet bij jongens.

Vaderlijke geestelijke gezondheid in relatie tot de gezondheid van kinderen is niet in deze studie onderzocht, maar is onderzocht in een TOPP-studie op latere tijdstippen.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats