Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Vrouwen die als kind fysiek misbruikt zijn hebben meer kans op obesitas

Vrouwen met een achtergrond van fysiek misbruik in hun jeugd hebben meer kans op obesitas op volwassen leeftijd, volgens een nieuwe studie van wetenschappers aan de Universiteit van Toronto.

De resultaten geven aan dat vrouwen die fysiek misbruikt zijn als kind meer kans hebben op obesitas dan vrouwen die uit gezinnen komen waar geen misbruik plaatsvond.

"Na correctie naar leeftijd en ras, werd fysiek kindermisbruik in verband gebracht met 47% meer kans op obesitas bij vrouwen", aldus hoofdauteur Esme Fuller-Thomson, Hoogleraar met een Sandra Rotman Leerstoel bij de Factor-Inwentash Faculteit voor Maatschappelijk Werk van de Universiteit van Toronto. "Bij mannen werd obesitas niet geassocieerd met fysiek misbruik in hun jeugd."

"We hadden een voorgevoel dat het verband tussen fysiek kindermisbruik en obesitas bij jonge vrouwen zou worden verklaard door factoren als depressie en stress, sociaal-econimische status als volwassene, alcohol misbruik en andere tegenslagen tijdens de jeugd, zoals het hebben van familie die aan drugs of alcohol verslaafd is," zegt co-auteur van het onderzoek en doctoraal student Deborah Sinclair. "Echter, al deze factoren in aanmerking genomen, hadden vrouwen met een misbruik verleden nog steeds 35% meer kans op obesitas."

Het onderzoek kon de reden voor het verband tussen fysiek kindermisbruik en obesitas bij (volwassen) vrouwen niet vaststellen. "Het is niet duidelijk waarom fysiek kindermisbruik in verband wordt gebracht met obesitas op volwassen leeftijd bij vrouwen, en niet bij mannen; het zou sekseverschillen in overlevingsmechanismen kunnen weerspiegelen," aldus co-auteur van het onderzoek en promovendus Sarah Brennenstuhl.

De online versie van de studie: http://www.karger.com/Article/Pdf/354609

Vertaald door Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats