Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Doorbraak kanker-dodende behandeling heeft geen bijwerkingen

Nieuwe chemie kan menselijke kanker genezen als de financiering zeker is.

Kanker beeindigt jaarlijks meer dan 500,000 levens in de Verenigde Staten, volgens Centers for Disease Control and Prevention. De wetenschappelijke kruistocht tegen kanker bereikte recent een overwinning onder leiding van professor M. Frederick Hawthorne van de University of Missouri Curators. Hawthornes team ontwikkelde een nieuwe vorm van bestralingstherapie dat succesvol kanker verminderde bij muizen. Deze innovatieve behandeling produceerde geen van de schadelijke bijwerkingen van conventionele chemo en kanker bestralingstherapie. Klinische studies bij de mens kunnen beginnen zodra Hawthorne financiering garandeert.

"Sinds de jaren 1930, hebben wetenschappers gestreefd naar succes met een behandeling van kanker die bekend staat als Boron Neutron Capture Therapy (BNCT)," zegt Hawthorne, een recente winnaar van de National Medal of Science toegekend door president Obama in het Witte Huis. "Ons team van MU's International Institute of Nano and Molecular Medicine vond eindelijk een manier om BNCT te laten werken door gebruik te maken van de biologie van een kankercel met nanochemie."

Kankercellen groeien sneller dan normale cellen en absorberen tijdens dit proces meer materialen dan normale cellen. Hawthornes team maakte gebruik van dat feit door kankercellen met een door Hawthorne ontworpen boor verbinding te absorberen en op te slaan. Wanneer deze nieuw gevormde bindingen werden blootgesteld aan neutronen, een subatomair deeltje, verbrijzelde het booratoom en trok selectief de kankercellen uit elkaar, om de aangrenzende gezonde cellen te besparen.

De fysische eigenschappen van boor maakten Hawthornes techniek mogelijk. Een bijzondere vorm van boor wordt gesplitst wanneer het een neutron vangt en lithium, helium en energie afgeeft. Net als pool ballen uiteen rollen op een biljarttafel, doordringen de helium en lithium atomen de kankercel en vernietigen van binnenuit zonder nadelige gevolgen voor de omliggende weefsels.

"Een grote verscheidenheid van kanker kunnen worden aangevallen met onze BNCT techniek," zei Hawthorne. "De techniek werkte uitstekend bij muizen. We zijn klaar om verder te gaan naar proeven in grotere dieren, dan mensen. Echter, voordat we kunnen beginnen met het behandelen van mensen, moeten we passende voorzieningen en installaties bouwen. Als het gebouwd is, zal MU de eerste bestraling van dit soort in de wereld hebben. "

Hawthorne gelooft dat zijn ontdekking alleen mogelijk was aan de University of Missouri, omdat MU drie eigenschappen heeft die het onderscheiden van andere universiteiten in de natie, de reden dat Hawthorne naar de MU kwam vanaf de University of California, Los Angeles in 2006.

"Ten eerste is het een voorbeeld van een klein aantal universiteiten in de Verenigde Staten met een groot aantal van wetenschappelijke en technische disciplines op dezelfde campus," zei Hawthorne. "Ten tweede is de grootste universitair onderzoek kernreactor gelokaliseerd bij MU. Ten slotte heeft het sterke, collegiaal medische biologie afdelingen. Deze combinatie is uniek."

Vertaling: Natalie vd Burg


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats