Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Smalspectrum UV-licht kan chirurgische infecties verminderen

Vernietigt resistente bacteriën maar is veilig voor de blootstelling aan de mens.

NEW YORK , NY - Ondanks de grote inspanningen om operatiekamers steriel te houden blijven chirurgische wondinfecties een ernstig en hardnekkig probleem en doodt 8200 patiënten per jaar in de VS. Een studie van de Columbia University Medical Center ( CUMC ) suggereert dat smal-spectrum ultraviolet (UV) licht dergelijke infecties drastisch kan verminderen zonder beschadiging van menselijk weefsel. De studie, uitgevoerd in weefselkweek werd gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Ongeveer 200.000 tot 300.000 patiënten lijden elk jaar aan chirurgische wondinfecties in de VS, goed voor $ 3 miljard tot $ 10 miljard uitgaven voor gezondheidszorg, melden de onderzoekers. Patiënten met chirurgische wondinfecties, vergeleken met degenen zonder dergelijke infecties, hebben 60 procent meer kans om opgenomen te worden in een ICU, hebben vijf keer zoveel kans om terug te belanden in het ziekenhuis, hebben dubbel zoveel kans op sterven, verblijven langer in het ziekenhuis en kosten ruwweg het dubbele aan gezondheidszorg

Wetenschappers weten al jaren dat UV-licht van een standaard kiemdodende lamp (die een breed spectrum van golflengten tussen ongeveer 200 tot 400 nanometer [nm] uitzendt ) zeer effectief is bij het doden van bacteriën; zulke lampen worden routinematig gebruikt om chirurgische apparatuur te ontsmetten.

"Helaas is dit UV-licht ook schadelijk voor het menselijk weefsel en kan het leiden tot huidkanker en staar ", zegt onderzoeksleider David J. Brenne , PhD, Higgins hoogleraar Radiation Biofysica, hoogleraar milieu gezondheid en wetenschappen en directeur van het Centrum voor Radiologische Onderzoek bij CUMC. "UV-licht wordt bijna nooit gebruikt in de operatiekamer tijdens de operatie omdat de gevaren voor de gezondheid noodzakelijk het gebruik van een omslachtige beschermende uitrusting vraagt voor zowel het chirurgisch personeel als de patiënten."

Dr Brenner en zijn team nemen de hypothese aan dat een zeer smal spectrum van UV-licht rond 207 nm in staat moet zijn de bacteriën te vernietigen terwijl het menselijk weefsel onaangetast blijft. Omdat UV licht bij deze golflengte sterk geabsorbeerd wordt door eiwitten wordt veiligheid verwacht om twee redenen: Op cellulair niveau wordt de kern van de menselijke cellen niet bereikt en op weefselniveau kan het de gevoelige cellen in de epidermis en de ooglens niet bereiken. Maar omdat bacteriën veel kleiner zijn dan menselijke cellen kan deze UV hun DNA wel bereiken. " Dit betekent dat als je 207 nm licht straalt op de menselijke huid of de ogen moet je geen biologische schade verwachten, " zei Dr Brenner, ' maar doodt het wel de bacteriën die zich op een chirurgische wond nestelen. "

Om deze hypothese te testen stelden Dr Brenner en zijn collega's MRSA methicilline resistente S. aureus) bacterie, een veel voorkomende oorzaak van chirurgische wondinfecties, en menselijke huidcellen bloot aan een kryptonbroom excimeerlamp (ook bekend als een KrBr excilamp), die UV-licht uitzendt van 207 nm en aan een standaard UV kiemdodende lamp.

De onderzoekers vonden dat het 207 nm UV-licht even effectief was in het doden van MRSA bacteriën als een conventionele UV-lamp. Het 207 nm licht resulteerde in 1.000 -voudig minder doden van menselijke huidcellen dan met het standaard UV-licht.

In een ander experiment testten de onderzoekers twee UV-lampen op een standaard weefselkweek van de menselijke huid (die de belangrijkste huidlagen, de epidermis en de dermis bevat ). Blootstelling aan een standaard UV lamp veroorzaakt uitgebreide prekanker veranderingen in de epidermis terwijl blootstelling aan hetzelfde niveau van 207 nm licht dat niet veroorzaakt.

"Onze resultaten tot nu toe suggereren dat 207 nm UV-licht effectief kan zijn zonder de noodzaak van beschermende uitrusting voor personeel en patiënten" zei Dr Brenner. " We hebben alle werkinstrumenten in hand om chirurgische wondinfecties tengevolge van resistente stammen van bacteriën te verminderen."

Volgens Dr Brenner gebeuren de infecties meestal langs de lucht. "Ondanks alle mogelijke inspanningen om de steriliteit te bevorderen belagen MRSA en andere bacteriën de wonde gedurende de gehele operatie," zei hij. "Als deze UV-lamp continu schijnt op de wond tijdens de operatie worden de bacteriën gedood tijdens hun landing. "De lampen die bekend staan als excimeerlampen zijn klein, robuust, goedkoop en hebben een lange levensduur merken de onderzoekers op.

"Deze bevindingen hebben een belangrijke klinische betekenis voor het bestrijden van chirurgische infecties," zei KS Clifford Chao, MD, de Chu H. Chang hoogleraar Radiation Oncology en voorzitter van de straling kanker bij CUMC en hoogleraar en voorzitter van de kankerbestraling in het Weill Cornell Medical College. "Op dit moment treden incidentele infecties onverwacht op. Maar met het gebruik van smal-spectrum UV-licht kan de chirurgische zorg verbeterd worden tegen een betaalbare prijs."

De onderzoekers zijn nu bezig met in vivo testen van de 207 nm lamp.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats