Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Fascinerend ritme: De"trage golven" van de hersenen

Wetenschappers sonderen de bron van een pulserend signaal in het slapend brein

Nieuwe bevindingen verklaren waar en hoe de "trage golven" in de hersenen ontstaan. Deze ritmische signaalimpulsen die door de hersenen zweven tijdens de diepe slaap met een snelheid van ongeveer één cyclus per seconde worden verondersteld een rol te spelen in processen zoals de consolidatie van het geheugen. Voor het eerst hebben onderzoekers aangetoond dat langzame golven ontstaan in de cerebrale cortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de cognitieve functies. Zij vonden ook dat dergelijke golven in beweging kunnen gebracht worden door neuronen.

"Het brein is een ritmemachine dat de hele tijd van alle soorten ritmes produceert", zegt prof. Arthur Konnerth van de Technische Universität München (TUM). "Het zijn klokken die helpen om vele delen van de hersenen op hetzelfde ritme te houden." Een dergelijke tijdwaarnemer produceert de zogenaamde trage golven van de diepe slaap waarvan gedacht wordt dat zij betrokken zijn bij de transmuterende fragmenten van een dag ervaring en in de blijvende herinnering. Ze worden al gezien in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling en ze kunnen worden verstoord door ziekten zoals Alzheimer.

Bij eerdere studies voornamelijk aangewezen op elektrische metingen ontbrak de ruimtelijke resolutie om de initiatie en propagatie van trage golven nauwkeurig in kaart te kunnen brengen. Maar met behulp van licht kon het in München gevestigde team Konnerth - in samenwerking met onderzoekers van Stanford en de Universiteit van Mainz - trage golven stimuleren en ze observeren in ongekend detail. Een belangrijk resultaat bevestigde dat de trage golven hun oorsprong alleen in de cortex hebben en reeds lang bestaande hypothesen uitsluiten. "De tweede belangrijke bevinding," zegt Konnerth was: " dat uit de miljarden cellen in de hersenen, het gebeuren niet meer plaats inneemt dan een cluster van vijftig tot honderd neuronen in een diepe laag van de cortex, de zogenaamde laag 5, voor het maken van een golf die zich verspreidt in de hersenen.

Nieuw licht op het centraal neuraal mechanisme.

Odanks belangrijke onderzoek van de trage golven in de hersenen zijn definitieve antwoorden over het onderliggend circuit een ongrijpbaar mechanisme gebleven. Waar is de pacemaker voor dit ritme? Waar beginnen de golven en waar stoppen ze? Dit onderzoek - gebaseerd op optisch sonderen van intacte hersenen van levende muizen onder narcose - biedt nu de basis voor een gedetailleerd, uitgebreid overzicht.

"Wij opteerden voor een optogene aanpak gecombineerd met optische detectie van neurale activiteit om causale functies van deze trage oscillaties te verkennen of "Up-Down" status overgangen die het dominante netwerk ritme in de slaap vertegenwoordigen," legt Prof Albrecht Stroh van de Johannes Gutenberg University Mainz uit. Optogenetics is een nieuwe techniek die de onderzoekers toelaat lichtgevoelige kanalen in te voeren in specifieke soorten neuronen om hen ontvankelijk te maken voor licht stimulatie. Dit gaf de mogelijkheid voor selectieve en ruimtelijk gedefinieerde stimulering van kleine aantallen corticale en thalamische neuronen.

Toegang tot de hersenen via optische vezels liet zowel microscopische opname als directe stimulatie van neuronen toe. Lichtflitsen in de buurt van de ogen van de muis werden ook gebruikt om neuronen in de visuele cortex te stimuleren. Door opnemen van de flux van calciumionen, een chemisch signaal dat kan dienen als een meer ruimtelijke uitlezing van de elektrische activiteit, konden de onderzoekers de trage golven zichtbaar maken. Ze correleerden ook optische opnamen met meer conventionele elektrische metingen. Daardoor was het mogelijk om individuële spreiding van golffronten te bekijken - zoals rimpelingen van een steen in een stille vijver gegooid - eerst doorheen de cortex en dan doorheen andere hersenstructuren.

Een nieuw beeld begint te ontstaan: Het is mogelijk voor een lokale kleine cluster van neuronen een langzame golf te initiëren die zich wijd en zijd verspreidt waarbij meerdere gebieden van de hersenen in één enkele gebeurtenis worden gevat - dit lijkt typisch. "in spontane omstandigheden," zegt Konnerth, "zoals het zich elke nacht voordoet bij jou en mij en iedereen in diepe slaap kan elk deel van de cortex een plaats van initiatie zijn." Bovendien kan een verrassend eenvoudig communicatieprotocol waargenomen worden in het langzame golf ritme. Tijdens elke één seconde cyclus stuurt één enkel neuron cluster zijn signaal uit en alle andere worden tot zwijgen gebracht alsof zij de hersenen onderdompelen in fragmenten van ervaring van leren en bouwen van geheugenblokken. De onderzoekers beschouwen deze bevindingen als een stap naar een beter begrip van leren en geheugen vorming, een doelstelling van de Konnerth groep gefinancierd door de Europese Onderzoeksraad. Ze testen ook hoe de trage golven zich gedragen tijdens ziekte.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats