Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Het doorbreken van de hersenklok predisponeert zenuwcellen voor neurodegeneratie

Bevindingen wijzen op mogelijke manieren om een aantal leeftijd gerelateerde ziekten te bestrijden.

PHILADELPHIA - Naarmate we ouder worden, verliezen onze lichaams ritmes tijd voordat ze uiteindelijk stoppen. Het doorbreken van de biologische klok door het genetisch verstoren van een basis-klok gen, de Bmal1, bij muizen daarvan is al langer bekend dat het de veroudering versnelt, waardoor artritis, haaruitval, staar, en vroegtijdige dood worden veroorzaakt.

Nieuw onderzoek toont nu dat de zenuwcellen van deze muizen met gebroken klokken tekenen vertonen van achteruitgang nog voordat de externe zichtbare tekenen van veroudering duidelijk waarneembaar worden, waardoor de mogelijkheid ontstaat voor nieuwe benaderingen van het op afstand houden of vertragen van neurodegeneratie - kenmerken van de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Erik Musiek, MD, Ph.D., die een postdoc in het laboratorium van Garret FitzGerald was, MD, directeur van het Institute of Translational Medicine en Therapeutics, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, nam dit project vier jaar geleden op zich. Musiek, nu een assistent-professor aan de Washington University, voltooide deze lijn van onderzoek in de afgelopen twee jaar in het laboratorium van David Holtzman, MD, ook op Washu.

De Penn-Washu team vond dat de expressie van bepaalde klok-genen, inclusief Bmal1, een fundamentele rol speelt in het uitstellen van het ontstaan van leeftijdsgerelateerde tekenen van verval in de hersenen. De klok eiwitten lijken dit te doen door de hersenen te beschermen tegen oxidatieve stress - een proces verwant aan roestvorming - wat normaal gecontroleerd wordt door enzymen die schadelijke vormen van zuurstof ontstaan bij de normale stofwisseling degraderen. Hun bevindingen verschijnen deze week in het Journal of Clinical Investigation.

"Ik had een lunch met Garret vier jaar geleden toen ik intern neurologie deed aan Penn en dit leidde me naar werken in zijn laboratorium," herinnert Musiek. "Hij had oxidatieve stress bestudeerd in cellen en het laboratorium was actief op zoek naar de rol van de moleculaire klok in de cardiovasculaire en metabole functie. Hij had echter de hersenen nog niet onderzocht noch de rol van de klok als een regulator van de oxidatieve stress. Anderen hadden de kok al verbonden met tekenen van veroudering, maar hadden zich niet gericht op de hersenen -. Het leek een kans om door te zetten "

Zij vonden, tot hun verrassing, dat ontsteking - gereflecteerd door activering van astrocyten – hersencellen betrokken bij dit soort reactie, naast andere functies – een kenmerk was bij jonge muizen waarin de klok werd gebroken door het verwijderen van Bmal1. Dit anticipeerde nog sterker veranderingen in hersenenpathologie naarmate de muizen ouder werden, waaronder aftakeling in hoe delen van de hersenen met elkaar verbonden zijn en degeneratieve functies in zenuwcel anatomie - allemaal kenmerken van Parkinson en de ziekte van Alzheimer bij de mens.

"Toen we dit zagen, wisten we dat we iets op het spoor waren," merkt Musiek op.

Uit verdere experimenten bleek dat deze effecten niet werden beperkt tot het verstoren van de functie van Bmal1, maar ook gebeurde toen genen - Klok en Npas2 - waarmee Bmal1 in tandem samenwerkt, beiden werden verwijderd. Daarentegen had verwijderen van andere genen in de klok inrichting geen effect.

Wat betreft het mechanisme, het overdreven roesten, of oxidatie, was de sleutel. Expressie van een aantal antioxidant-enzymen, die normaal gesproken oxidatieve stress onder controle houden worden zelf bestuurd door klokeiwitten, en daardoor raakten ze uitgeput wanneer de klok kapot was. Musiek en zijn collega's vonden aanwijzingen dat de ontstekingen en de daarmee gepaard gaande oxidatieve stress allebei verhoogd waren in de hersenen van de mutante muizen.

Experimentele drugs beginnen te ontstaan die tanende ritmes kunnen behouden die aangedreven worden door de moleculaire klok. "Erik’s studies verhogen de intrigerende mogelijkheid van nieuwe therapeutische benaderingen voor het vertragen van de voortgang van leeftijd gerelateerde ziekten, misschien niet alleen die met betrekking tot de hersenen, zoals voorgesteld door de huidige studies, maar ook in andere systemen, zoals cardiometabolische functies," zegt FitzGerald.

In een laatste ronde, pinde het Penn-Washu team de neuroprotectieve rol van de biologische klok aan de klok genen in neuronen en astrocyten, in plaats van veranderingen in de gehele dierlijke circadiaanse ritmes. Door selectief verwijderen van Bmal1 in deze celtypes, vonden zij dat de inflammatoire aspecten van astrocyten, neurodegeneratie en kenmerken van oxidatieve stress en ontsteking waargenomen wanneer Bmal1 ontbrak in alle cellen van het lichaam werd samengevat.

"Onze bevindingen wijzen erop dat het eiwitcomplex van BMAL1 met CLOCK of NPAS2, in aanvulling, of misschien intrinsiek aan de complexe interne lichaamelijke klokfunctie, de bescherming regelt van de hersenen tegen ontsteking en zuurstof vrije radicalen geďnduceerde schade. Dit dynamische systeem verbindt voor de eerste keer verminderde klok-gen-functie met neurodegeneratie", zegt Musiek.

Vertaald door Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats