Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Lage niveaus van giftige eiwitten gekoppeld aan hersenziekten

Volgens een recente studie kunnen neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer beter begrepen worden dank zij inzicht in eiwitten.

Wetenschappers die draadvormige ketens van eiwitten bestuderen - zogenaamde amyloide vezels - hebben ontdekt dat lage niveaus van proteïnen meer schade aan de gezondheid kunnen aanrichten dan hoge niveaus.

Deze zelden gevormde eiwitketens die zijn verbonden met tientallen ziekten, worden geproduceerd als gevolg van een genetische fout of veranderingen in de chemie van het lichaam als gevolg van veroudering.

Wanneer dit gebeurt worden korte vezels gevormd die plakkerig worden en kopieën van zichzelf vormen tot een eindeloze ketting. Deze ketens breken spontaan waardoor zich meer filamenteinden vormen waar meer eiwitten zich aan hechten.

In de context van neurodegeneratieve ziekten zijn deze korte gebroken onderdelen de schadelijkste, zeggen wetenschappers.

Onderzoekers vonden dat wanneer eiwit niveaus laag zijn veel korte eiwit draden worden gevormd. Maar wanneer eiwitniveaus hoog zijn stoppen deze spontane breuken en blijven de meeste eiwitfilamenten lang.

Vergeleken met de schadelijke korte eiwitvezels vormen lange vezels geen gevaar in het geval van neurodegeneratieve ziekten. Onderzoekers geloven dan ook dat hoge eiwitniveaus - die leiden tot langere ketens - eigenlijk beschermend kunnen zijn.

Naast het werpen van nieuw licht op de ziekte helpt dit inzicht in de eiwitketens wetenschappers in het ontwikkelen van nuttig biomateriaal zoals celmateriaal dat wordt gebruikt voor "tissue engineering" (gebruik van een combinatie van cellen, engineering en materiaal methoden en bruikbare biochemische en physio-chemische factoren voor het verbeteren en vervangen van biologisch functies) of om kunstzijde te maken.

Cait MacPhee, hoogleraar Biologische Fysica aan de Universiteit van de School van Natuur-en Sterrenkunde van Edinburgh, zei:. "We zouden verwachten dat hoe hoger het niveau van gifstoffen, hoe slechter de ziekte. Echter uit deze studie bleek dat hoe lager het niveau van eiwit hoe meer schadelijke korte vezels we zien verschijnen. Begrijpen hoe eiwitketens zich vormen biedt ons niet alleen inzicht in hoe ziekten evolueren maar ook hoe we gecontroleerde biomaterialen kunnen produceren voor tissue engineering. "

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats