Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Het begrijpen van het hartritme

Onderzoek aan de Tel Aviv University ontdekt een onbekend kanaal in het hart dat onopgeloste gevallen van hartritmestoornissen kan oplossen.

Het regelmatig hartritme is cruciaal voor de afgifte van geoxygeneerd bloed en voedingsstoffen naar alle organen van het lichaam. Het wordt geregeld door een bundel van cellen, genaamd "de pacemaker," die elektrische signalen gebruikt om het tempo van het hart in te stellen. Disfunctie van dit mechanisme kan leiden tot een onregelmatige hartslag, aritmie genoemd en vereist vaak de implantatie van een pacemaker.

Eerder hebben wetenschappers vastgesteld dat in vele gevallen erfelijke aritmieën veroorzaakt door de pacemaker kunnen worden toegeschreven aan functionele defecten in de kanalen verantwoordelijk voor de stroom van natrium en calcium. Prof. Bernard Attali van Tel Aviv University's Sackler Faculteit der Geneeskunde en zijn collega-onderzoekers hebben een eerder onbekend kaliumkanaal in de pacemaker ontdekt die helpt om de hartslag te regelen. Hij veronderstelt dat sommige gevallen van onverklaarbare aritmie kan worden herleid tot onregelmatigheden in dit kanaal.

Het ontwikkelen van therapieën gericht op dit kaliumkanaal zou een belangrijke stap zijn naar het omzeilen van kunstmatige pacemakers in het voordeel van biologische opties, zegt prof. Attali. Dit onderzoek is gerapporteerd in het tijdschrift PNAS.

Een cellulair hartmodel.

Om de werking van de biologische pacemaker verder te onderzoeken, richtten Prof Attali en zijn collega-onderzoekers zich op embryonale stamcellen geïsoleerd uit menselijke proefpersonen. Eenmaal geslaagd tot het omzetten in hartweefsel, begonnen deze cellen zich automatisch te gedragen als een klein menselijk hart.

Tijdens het waarnemen en vastleggen van de elektrische activiteit van de cellen ontdekten onderzoekers het bestaan ​​van een nieuw kanaal in de pacemaker. Door het vergemakkelijken van de doorstroming van kalium uit de pacemaker cellen activeert dit kanaal de repolarisatie van de cellen - het terug brengen van het celmembraan van een "kloppend" naar een "rust" stadium - en vernieuwd of "herstart" automatische het ritme van het hart.

Sinds het ontdekken van dit kanaal in het embryonale hart, hebben de onderzoekers aangetoond dat het kanaal ook bestaat in een volwassen hart. Deze bevinding verdiept het geneeskundig begrip van de pacemaker functie van het hart, dat het onderwerp is geweest van wetenschappelijk onderzoek gedurende meer dan een eeuw.

Screening op mutaties.

De volgende stap is om screening uit te voeren voor veranderingen in het gen dat het kaliumkanaal codeert, een proces dat al aan de gang was bij het TAU-verbonden Sheba Medical Center. "We willen weten of er genetische ziekten zijn die samenhangen met dit kanaal," zoals een voorheen onbekende oorzaak van aritmie, legt prof. Attali uit. Indien een mutatie wordt gevonden, kunnen de onderzoekers de jacht beginnen naar geneesmiddelen die dit kanaal kunnen beïnvloeden. Het uiteindelijke doel, voegt hij eraan toe, is om hartritmestoornissen biologisch te kunnen behandelen door het veranderen van de eigenschappen van de pacemaker bundel in plaats van te vertrouwen op een kunstmatige elektrische pacemaker.

Een mogelijke oplossing zou het transplanteren van gezonde pacemaker cellen kunnen zijn ontwikkeld op basis van eigen stamcellen van een patiënt om disfunctionele cellen te vervangen en het juiste hartritme te herstellen. Deze methode zou een algemeen risico van afwijzing van een mechanische transplantatie omzeilen.

Vertaling: Andre Teirlinck
 




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats