Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Als goede gewoonten slecht aflopen

AAAS spreker zoekt wortels van obsessief gedrag, beweging stoornissen.

BOSTON, MA - Leren, geheugen en gewoonten worden gecodeerd uit de sterkte van de verbindingen in de hersenen tussen neuronen, de synapsen. Deze verbindingen zijn niet standvastig, ze zijn veranderlijk of plastisch.

Duke University neuroloog en neurowetenschapper Nicole Calakos bestudeerden wat er gebeurt als deze verbindingen niet zo aanpasbaar zijn als ze zouden moeten zijn in de basale ganglia, het hersenen "commandocentrum"dat informatie omzet in acties.

"De basale ganglia is het deel van de hersenen dat je dirigeert als je niet te hard nadenkt," aldus Calakos. Het is ook het deel van de hersenen waar neurowetenschappers op zoek zijn naar de wortels van obsessief-compulsieve stoornis, Huntington, Parkinson, en aspecten van autisme.

In haar meest recente werk, dat ze zaterdagochtend 16 februari voorlegde op de jaarlijkse bijeenkomst in Boston van de American Association for the Advancement of Science, brengt Calakos de gebreken in de basale ganglia in kaart die aan de basis liggen van dwangmatig gedrag. Ze bestudeert muizen met een synaptisch defect dat zich manifesteert als obsessief-compulsief gedrag.

Oud-collega Calakos Guoping Feng ontwikkelde de muizen aan de Duke voordat hij naar het McGovern Institute for Brain Research aan het MIT kwam waar hij nu werkt. Feng verkende de constructie van synapsen door het één per één uitwisselen van genen. Een set van muizen eindigde met verwondingen in het gezicht door eindeloos krabben.

Bij het onderzoek van synaptische activiteit in de basale ganglia van deze muizen, ontdekte Calakos dat metabotrope glutamaat receptoren of mGluRs overactief waren en op hun beurt hun synapsen achterlieten die minder goed in staat waren om te veranderen. Wetenschappers denken dat overactiviteit van deze receptoren vele aspecten van de autistische spectrum stoornis Fragile X mentale retardatie kan veroorzaken.

"Het is een voorbeeld van synaptische plasticiteit die misgaat," zei Calakos. "Ze zitten vast met minder adaptieve synapsen." Calakos gebruikt nu de muizen om te bepalen of medicijnen die mGluRs inbrengen kunnen worden gebruikt om hun gedrag te verbeteren en te testen of de defecten een algemene verklaring zijn voor soortgelijke gedragingen bij andere muismodellen. Dit werk kan dan leiden tot nieuwe inzichten voor compulsief gedrag en nieuwe behandelingsmogelijkheden.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats