Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Tandheelkundige narcose kan de ontwikkeling van de verstandskiezen bij kinderen vertragen

Onderzoekers van de Tufts University School van Tandheelkunde hebben ontdekt dat er een statistisch verband is tussen de injectie van plaatselijke tandheelkundige verdoving, gegeven aan kinderen van twee tot zes, en het bewijs van ontbrekende onderste verstandskiezen.
De resultaten van deze epidemiologische studie, gepubliceerd in het april nummer van The Journal van de American Dental Association, suggereren dat het injecteren van verdoving in het tandvlees van jonge kinderen de ontwikkeling van de onderste verstandskiezen kan vertragen.

"Het is intrigerend om te denken dat iets routinematigs zoals plaatselijke verdoving bij verstandskiezen de ontwikkeling kan vertragen of zelfs stoppen. Dit is de eerste studie die bij de mens laat zien dat een verbinding tussen een routinematig toegediend, minimaal invasieve klinische procedure, de derde molaire groei laat stoppen, "aldus de auteur, Anthony R. Silvestri, D.M.D., klinische professor Tandgeneeskunde en operationele tandheelkunde op Tufts University School van Tandheelkunde.

Verstandskiezen zijn mogelijk kwetsbaar voor schade omdat hun ontwikkeling – in tegenstelling tot alle andere tanden-niet tot ver na de geboorte begint. Tussen twee en zes jaar oud beginnen de verstandskiezen (derde molaire) zich te ontwikkelen in de vier hoeken van de mond, en meestal zelfs ontstaan ze in de late tienerjaren of vroege volwassenheid. Niet iedereen ontwikkelt verstandskiezen, maar voor degenen die ze wel krijgen, worden de tanden vaak problematisch.

De Amerikaanse vereniging van mond- en maxillo-faciale chirurgie (speciale tak binnen tandheelkunde die zich richt op kaak, mond, nekproblemen) toont aan dat negen van de 10 mensen ten minste een slecht geplaatste verstandskies hebben, die vervolgens kan leiden tot slechte adem, pijn en/of een infectie. Om deze redenen adviseren veel tandartsen de kies te laten verwijderen om ziekte of infectie te voorkomen.
Een verstandskies, genaamd een “knop”, is kwetsbaar voor schade omdat het klein is, niet gedekt door bot, maar alleen door een dunne laag van weke delen. Wanneer deze “knop” zich vormt, is het niet groter dan de diameter van een tandheelkundige naald. Het zachte weefsel rondom de tand is vlakbij waar een naald wordt gezet als er tandheelkundige verdoving wordt geïnjecteerd in de onderkaak, bijvoorbeeld om kaakholtes te behandelen.
Met behulp van Tufts digitaal tandheelkundig resultaat systeem, identificeerde de onderzoekers resultaten van patiënten die behandeling in Tufts tandheelkundige kliniek tussen de leeftijden van twee en zes hadden ontvangen en waarbij ook een röntgenfoto was gemaakt drie jaar of langer na de eerste behandeling in de kliniek. Ze elimineerde resultaten met storende factoren, zoals vertraagde tandheelkundige ontwikkeling, en analyseerde bij een totaal van 439 gevallen 220 gevallen waarbij verstandskiezen zich wel konden ontwikkelen.

Groep 1, de controlegroep bevatte röntgenfoto's van de totaal 376 deelnemers die geen narcose hebben gehad in de onderkaak waar de verstandskiezen zich kunnen ontwikkelen.
Groep 2, de vergelijkingsgroep bevatte röntgenfoto's van de totaal 63 deelnemers die wel narcose hebben gehad.

In de controlegroep, liet 1,9 % geen bewijs van verstandskiezen “knoppen” zien. In vergelijking, 7,9 % van de deelnemers van de vergelijkingsgroep, degene die wel narcose hebben gehad, hadden geen “knoppen”.

De vergelijkingsgroep had 4,35 keer meer kans om ontbrekende verstandskies “knoppen” te hebben dan de controlegroep.

"Het aantal nieuwe gevallen van ontbrekende verstandskiezen was beduidend hoger in de groep die tandheelkundige verdoving had ontvangen; uit statistische gegevens blijkt dat dit niet bij toeval alleen gebeurd. We hopen dat we met onze bevindingen verder onderzoek stimuleren met behulp van grotere steekproeven en langere periodes van waarneming en dat deze onze bevindingen bevestigen om beter te kunnen begrijpen waarom verstandskiezen zich niet ontwikkelen, aldus Silvestri. "Tandartsen geven al bijna 100 jaar plaatselijke verdoving aan kinderen en zijn zich niet bewust dat dit de groei van verstandskiezen kan vertragen of zelfs kan stoppen.

Silvestri heeft al eerder voorlopig onderzoek op derde molaire tand ontwikkeling gepubliceerd, waaruit blijkt dat derde kiezen(verstandskiezen) niet ontwikkelen als er geen - of minimaal-invasieve * technieken worden toegepast op de verstandskies “knoppen”.

Onder een invasieve behandelmethode wordt in de geneeskunde en in andere onderzoeks- en behandelgebieden een methode verstaan waarbij men met apparatuur of anderszins in het te behandelen of te onderzoeken lichaam of voorwerp binnendringt.

Vertaling: Angelique Broers


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats