Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Langdurige blootstelling aan fijne deeltjes van verkeersverontreiniging, verhoogt het risico van hart-en vaatziekten

Deze resultaten van een Cohort Studie (studie waarbij alle personen uit een bep. leeftijdsgroep over een groot aantal jaren gevolgd worden.)werden gepresenteerd op EuroPRevent 2013

Het verband tussen wegverkeer en hart-en vaatziekten wordt in verschillende studies aangetoond. In 2012 bleek uit een grote Deense prospectieve cohort studie dat er een groot verband is tussen verkeerslawaai en het risico van een hartaanval - voor elke 10 decibel verhoging van blootstelling aan lawaai (hetzij op het tijdstip van blootstelling of in de vijf jaar voorafgaand) was er een 12% verhoogd risico.

Nu toont een nieuwe studie, gepresenteerd op het EuroPRevent 2013-Congres in Rome aan, dat langdurige blootstelling aan fijne deeltjes (PM) luchtverontreiniging gedeeltelijk afgeleid van verkeer verontreiniging, onafhankelijk van verkeerslawaai ook geassocieerd wordt met atherosclerose.

Details van de studie werden beschreven door Dr. Hagen Kälsch uit het West-Duitse hartcentrum in Essen, Duitsland, die verklaarde dat de studie werd ontworpen om vast te stellen waar de verantwoordelijkheid nu lag voor de verhoogde hart risico's in verband met het verkeer. Bij geluidsoverlast of bij de luchtverontreiniging of bij beide.

De studie is gebaseerd op gegevens uit de Duitse Heinz Nixdorf studie, een bevolking gebaseerd cohort van 4814 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. De nabijheid van wegen met veel verkeersvolume werd berekend met officiële wegenkaarten, hun langdurige blootstelling aan deeltjes verontreinigende stoffen beoordeeld met een mobiel chemisch apparaat en wegverkeerslawaai opgenomen door gevalideerde testen. Het niveau van atherosclerose bij de deelnemers werd beoordeeld door meting van de mate van verkalking in de thoracale aorta, een subklinische atherosclerose (bekend als TAC), m.b.v. een CT scan.

Resultaten toonden aan dat er een toenemende mate van aorta verkalking te zien was in de nabijheid van een druk en belangrijk wegen netwerk - voor elke toename in het volume van de deeltjes tot 2,4 micrometers (PM2, 5) steeg de mate van verkalking met 20,7% en met 10% voor elke 100 meter nabijheid van zwaar verkeer. De studie vond ook een verhoging van de TAC bij nachtelijk geluidsoverlast (3.2% per 5 decibels).

Dr Kälsch bevestigt dat langdurige blootstelling aan fijne PM luchtverontreiniging en aan wegverkeer lawaai beide onafhankelijk aan TAC in verband kunnen worden gebracht bij subklinische atherosclerose.

"Deze twee belangrijke types van verkeer uitstoot helpen de geobserveerde verbanden verklaren tussen dicht bij veel verkeer wonen en subklinische atherosclerose," zegt hij. "De aanzienlijke omvang van dit verband onderstreept het belang van langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging en wegverkeerslawaai als risicofactoren voor atherosclerose."

Fijne PM en verkeerslawaai leiden beide tot een gebrek aan evenwicht in het autonome zenuwstelsel, die de complexe mechanismen reguleren waaronder bloeddruk, bloedlipiden, bloedglucose niveau, stolling en viscositeit.

TAC, is naast coronaire verkalking (CAC), een betrouwbare aanduiding van subklinische atherosclerose. Zowel cardiovasculaire risicofactoren als coronaire arteriosclerose, TAC zoals TAC aantoonde, dat ze onafhankelijk van elkaar worden gerelateerd aan de incidentie van cardiovasculaire gebeurtenissen. Een verdere studie gerapporteerd op dit congres van Franse onderzoekers laat zien dat de belangrijkste luchtverontreinigende (koolmonoxide (CO), stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) en zwevende deeltjes gemeten als PM10 of PM2.5, maar met uitzondering van ozon (O3)) in verband konden worden gebracht met een verhoogd risico op het krijgen van een hartinfarct.

Vertaling: Angelique Broers


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats