Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Uit MU studie blijkt dat overmatig gebruik van Facebook relaties
kan beschadigen

Het gebruik van Facebook kan leiden tot vreemdgaan en echtscheiding

COLUMBIA, Mo - Facebook en andere sociale netwerken hebben een revolutie teweeg gebracht in de manier waarop mensen relaties creëren en onderhouden. Maar nieuw onderzoek toont aan dat Facebook gebruik daadwerkelijk schadelijk kan zijn voor de romantische relaties van de gebruikers. Russell Clayton, een doctoraal student aan de Universiteit van Missouri School of Journalism, vond dat mensen die overmatig Facebook gebruiken veel meer kans hebben om Facebook gerelateerde conflicten te ervaren met hun partner met vervolgens negatieve relatie toestanden waaronder emotioneel en fysieke vreemdgaan en echtscheiding.

Voor hun studie ondervroegen Clayton, samen met Alexander Nagurney, docent aan de Universiteit van Hawaï in Hilo, en Jessica R. Smith, een doctoraal studente aan St. Mary's University in San Antonio, Facebook gebruikers tussen 18 en 82 jaar. Deelnemers werden gevraagd om te beschrijven hoe vaak ze Facebook gebruikten en hoeveel en of er eventuele conflicten ontstaan waren ​​tussen hun huidige of voormalige partners als gevolg van Facebook gebruik. De onderzoekers vonden dat een hoog Facebook gebruik bij paren significant Facebook gerelateerde conflicten liet zien met vervolgens aanzienlijk voorspelde negatieve relatie resultaten zoals vreemdgaan en echtscheiding.

"Eerder onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer een persoon in een romantische relatie gebruik maakt van Facebook hoe meer kans er is dat men de Facebook activiteiten van de partner strenger gaat controleren, wat kan leiden tot gevoelens van jaloezie," aldus Clayton. "Facebook geïnduceerde jaloezie kan leiden tot argumenten met betrekking tot het verleden van de partners. Uit onze studie bleek ook dat overmatig Facebook gebruikers meer kans hebben om een band op te bouwen of te hernieuwen met andere Facebook gebruikers, met inbegrip van eerdere partners wat kan leiden tot emotioneel en fysieke vreemdgaan."

Clayton zegt dat deze trend vooral duidelijk was bij nieuwere relaties.

"Deze bevindingen gelden alleen voor paren die drie jaar of minder een relatie hadden," zegt Clayton. "Dit suggereert dat Facebook een bedreiging vormt voor relaties die niet volledig gerijpt zijn. Anderzijds gebruikten deelnemers die meer dan drie jaar een relatie hadden Facebook niet zo vaak of een of hadden ze een meer gerijpte relatie voor wie Facebook gebruik geen bedreiging of probleem is. "

Om dergelijke conflicten te voorkomen, adviseert Clayton koppels, vooral degenen die niet heel lang, samen zijn, om hun eigen persoonlijk Facebook gebruik te beperken.

"Hoewel Facebook een geweldige manier is om iets te leren over iemand, kan overmatig gebruik schadelijk zijn voor nieuwe romantische relaties," zei Clayton. "Bezuinigen tot matig, gezond gebruik van Facebook kan helpen conflicten te verminderen met name voor nieuwe koppels die elkaar nog beter moeten leren kennen.

Deze studie verschijnt binnenkort in het Journal of Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

Vertaling: Andre Tierlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats