Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Te groen om waar te zijn? Wetenschappers ontwikkelen hoogst effectieve methode om CO2 om te zetten in methanol (methyl alcohol)

Wetenschappers van de Universiteit Laval hebben een hoogste effectieve methode ontwikkeld om CO2 om te zetten in methanol, wat kan worden gebruikt als een brandstof met een lage uitstoot voor voertuigen. Het team dat werd geleid door hoogleraar Frédéric-Georges Fontaine presenteert de details van deze ontdekking in het laatste nummer van het 'Journal of the American Chemical Society'.

Wetenschappers hebben gezocht naar een manier om in een enkele stap koolstofdioxide in methanol om te zetten, waarbij ze jarenlang gebruik maakten van energie-efficiënte processen. "In de aanwezigheid van zuurstof, produceert methanol verbranding CO2 en water," verklaarde hoogleraar Fontaine. "Chemici zoeken naar katalysatoren die de tegenovergestelde reactie zouden kunnen teweegbrengen. Dat zou ons in staat stellen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen via het synthetiseren van brandstof die onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zou kunnen verminderen."

De katalysator die door Frédéric-Georges Fontaine en zijn team is ontwikkeld bestaat uit twee chemische groepen. De eerste is boraan, een samenstelling van borium, koolstof en waterstof. De tweede, fosfine, is gemaakt van fosfor, koolstof en waterstof. "Anders dan de meeste katalysatoren die tot nog toe zijn ontwikkeld om CO2 in methanol om te zetten, bevat de onze geen metaal, wat zowel de kosten als het gifrisico van de katalysator vermindert," voegde de hoogleraar scheikunde bij de Faculteit van Wetenschap en Bouwkunde eraan toe.

CO2 methanol katalyse vereist een bron van waterstof en chemische energie. De onderzoekers kwamen op het idee om een samenstelling genaamd hydroboraan (BH3) te gebruiken en de resultaten waren spectaculair. De behaalde reactie is twee maal zo effectief als de beste katalysator die we kennen - en het produceert weinig afval. Wat de ontdekking nog overtuigender maakt is het feit dat de chemische reactie de katalysator niet beschadigt, welke opnieuw kan worden geactiveerd door nieuwe grondstof toe te voegen.

Het enige minpunt van de operatie is het prijskaartje. "Onze benadering om methanol te genereren is erg effectief vanuit een scheikundig standpunt, maar op dit moment is het proces duur," legde Professor Fontaine uit. "Het vergt veel energie om hydroboraan te synthetiseren, wat het duurder maakt dan methanol zelf. We werken op dit moment aan manieren om het proces voordeliger te maken door de reactie te optimaliseren en door andere waterstofbronnen te verkennen."

vertaling: Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats