Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Een privacy risico in je DNA

Nieuw beleid is nodig om bij genetische studies de identiteit van de deelnemers te waarborgen, waarschuwt een onderzoeker aan de Universiteit van Tel Aviv.

Het steeds grotere gemak van DNA-onderzoek heeft geleid tot een enorme vooruitgang in het wetenschappelijke veld. Door middel van uitgebreide netwerk databases, kunnen onderzoekers toegang krijgen tot genetische informatie om waardevolle kennis op te doen over oorzakelijke en preventieve factoren voor een ziekte, en nieuwe doelstellingen voor toekomstige behandelingen. Maar de ruimere beschikbaarheid van dergelijke informatie heeft ook een keerzijde - het risico van het onthullen van persoonlijke informatie.

Onderzoekers aan de Universiteit van Tel Aviv en het Whitehead Institute of Biomedical Research in Cambridge, MA, hebben een algoritme ontwikkeld dat met behulp van informatie uit het Y-chromosoom de laatste namen kan identificeren die overgaan van vader op zoon. Deze bevinding laat zien hoe genetische gegevens kunnen worden gebruikt om de privacy van een ​​individu in gevaar te brengen, zegt prof. dr. Eran Halperin van Blavatnik TAU's School of Computer Science en afdeling Moleculaire Microbiologie en Biotechnologie, die aan het project gewerkt heeft samen met promovendus David Golan van de afdeling TAU's voor de Statistiek en Operations Research en Dr Yaniv Ehrlich van het Whitehead Institute.

Met behulp van chromosomale gegevens afkomstig uit de genetische databanken waren de onderzoekers in staat om de achternaam van één op de acht mensen uit een steekproef van 911 Amerikaanse mannen te identificeren. Soms kon zelfs andere prive informatie worden ontdekt, met inbegrip van hun geografische locatie of de identiteit van hun familieleden. Gepubliceerd in het tijdschrift Science, zou dit resultaat moeten dienen als een oproep tot actie voor de veiligheidscontrole menen de onderzoekers.

Wetenschap en privacy

"Het hebben van dergelijke gegevens is van cruciaal belang voor wetenschappelijk onderzoek, dus we moeten zoeken naar manieren om de risico's te eliminieren door betere technieken voor het versleutelen van genetische gegevens en opleiding van onderzoekers en deelnemers aan de studie te onderzoekers, en nieuwe wetgeving om dergelijke informatie te beschermen en misbruik ervan te voorkomen," zegt Prof . Helperin.

Hoewel informatie over de gehele gnoom van een persoon vaak beschikbaar is in dit project getracht te bepalen hoeveel men kan te weten komen van een individu door slechts een beperkte hoeveelheid chromosomale data. De onderzoekers besloten te focussen op het Y chromosoom dat wordt doorgegeven door de mannelijke lijn vanwege het verband met achternamen die ook gewoonlijk worden doorgegeven door de mannelijke lijn.

Gegevens met betrekking tot het Y-chromosoom van de steekproef van 911 Amerikaanse mannen - waarvan de genetische informatie werd verzameld door middel van een besloten vennootschap - werd gebruikt om voor de bijbehorende familienamen te zoeken in openbare databanken. Met het gevonden algoritme was men in staat om de familienaam van 12 procent van de deelnemers te identificeren.

Omdat ze alleen op zoek waren naar bijna-nauwkeurige resultaten is dit een zeer matig rendement, merkt Prof Halperin op. Een bredere speurtocht zou nog meer identiteitsgegevens onthullen. En met wat extra details die vaak voorkomen in databases studies, zoals leeftijd of geografische locatie, is er een veel hogere kans op het opsporen van de identiteit van een persoon, legt Golan uit. Degenen met zeldzamer familienamen waren ook gemakkelijker en nauwkeuriger te identificeren dan met meer gebruikelijke namen.

Verminderen van risico's

Terwijl Prof Halperin gelooft dat er een aantal positieve toepassingen van deze bevindingen zijn, zoals het zoeken naar verloren familieleden of het identificeren van lichamen bij massarampen, zijn er ook serieuze veiligheidsproblemen te overwegen. Zelfs als de gnomische data oorspronkelijk anoniem is, kan het nog steeds worden gebruikt om de privacy van een ​​individu en hun familie te schenden. Verzekeringsmaatschappijen kunnen deze genetische informatie gebruiken om te bepalen of u een hoger risico hebt voor een bepaalde ziekte en uiteindelijk dekking ontkennen, suggereert Golan.

Er moeten maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de identiteit veilig is terwijl wetenschappers toegang blijven hebben tot waardevolle gnomische informatie, zeggen de onderzoekers. Als creditcards en andere vormen van ID zijn gecodeerd om de vereiste informatie te extraheren met behoud van persoonlijke gegevens, moeten onderzoekers een manier vinden om genetische gegevens te beschermen op een manier die de persoonlijke levenssfeer beschermt, maar terzelfdertijd toegang waarborgt voor de wetenschapper. Degenen die hun gnomische informatie publiceren, of deelnemen aan dergelijke studies, moeten bewust worden gemaakt van de gevolgen. Een nieuwe wetgeving met betrekking tot het onderhoud van particuliere en openbare databases, evenals anti-genetische-discriminatie wetten, dienen te worden opgesteld, concluderen prof. Halperin en Golan.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats