Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Lopen met een perfect schema en matige intensiteit kan je beschermen tegen diabetes type 2

15 min lopen na elke maaltijd helpt mee aan plotselinge daling/stijging van de bloedsuikerspiegel volgens nieuwe studies.

Een 15min wandeling na elke maaltijd schijnt te helpen bij mensen in de 70 en 80 jaar die zich nog capabel vinden om fysieke activiteiten te ondernemen en wel dagelijks. Korte wandelingen en speciaal die met bv een hond, of samen. volgens de auteur Loretta Dipietro, PHD,MPH voorzitster van het SPHHS department van bewegingswetenschap.

De spiersamentrekkingen bij korte wandelingen hebben een direkt effect tegen potentiele beschadiging omdat de bloedsuiker na de maaltijd door de wandeling stabiliseert. [observatie bij ouderen] Deze bevindingen bevestigen dat dit onderzoek kan leiden tot een preventiestrategie voor pre-diabetes.

En dat conditie heel belangrijk is voor type2 diabetes. 79miljoen Amerikanen hebben pre-diabetes, maar deze hebben geen idee van het risico dat ze lopen. Andere studies bevestigen tevens dat gewicht verliezen en beweging positieve preventie is tegen type 2 diabetes. Dit is de 1e studie om vast te stellen dat fysieke activiteit rond de maaltijd {en dit is de riskantste periode} omdat de bloedsuiker dan snel stijgt en schade kan aanrichten. Dipietro en haar collega's testen 10 mensen van 60+ die wel gezond waren maar diabetes riskeerden door hogere bloedsuikerpercentages en zonder fysieke activiteit.

Bij de ouderen die goed opletten wat ze eten, en waarbij na de maaltijd gemeten werd hadden mede aan de voeding te danken dat ze een lagere insuline resistentie hadden.

Na de maaltijd is een hoge bloedsuikerspiegel een risico voor het hart en de vaten eromheen en voor diabetes type 2 en hartkwalen. Participanten maakten 3 trainingsschema's voor 4 weken. Bij elk protocol waren ze 48 u in een speciale ruimte met een caloriemeter en de 1e maaltijd was de start van de test. Op de 2e dag starten ze met 15 min lopen na elke maaltijd of 45 min. Om 10.30u en 16.30u op de loopband. Ze aten hierbij standaard maaltijden, en de bloedsuikerspiegels werden 48 u lang gecontroleerd. Het training team bevestigde dat de 15min loop na de maaltijd het meest effectief was.

De overdreven stijging in de bloedsuikerspiegels gemeten na de maaltijden verdwenen als de personen gingen wandelen na de maaltijd gedurende 15 min. Op de loopband. De meeste mensen maken de fout om laat op de dag de grootste maaltijd te eten ,en dan ook nog een dutje doen bij de tv. dit is het ergste wat je kunt doen.

Laat even je eten zakken en ga dan wandelen 15 min. Dit is vooral belangrijk na het avondeten omdat research uitwijst dat na de zwaarste maaltijd een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot een bepalend 24 uurs glucosepeil en deze wordt beter door te wandelen zegt Dipietro.

De resultaten van deze studie moeten nog op langere termijn worden getest en op meer mensen. Maar het bevestigd wel al de bevindingen van Dipietro dat bij een 48 uur controle bij de mensen die lopen je wordt beschermd tegen het snelle dalen en stijgen van het glucosepeil. Een lichte fysieke training elke dag gedurende 15 min. En goed getimed helpt ouderen, en deze hebben hier een groot profijt van. Verder onderzoek heeft de prioriteit en is erg belangrijk zegt Dipietro.

Vertaling: Irma
 




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats