Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Herprogrammering van cellen om diabetes te bestrijden

Jarenlang zijn onderzoekers, met beperkt succes, op zoek naar een manier om mensen met diabetes te behandelen door het reactiveren van hun insuline-producerende beta-cellen. De "herprogrammering" van verwante alfa-cellen in beta-cellen zal op een dag een nieuwe en complementaire benadering bieden voor de behandeling van diabetes type 2.

Het behandelen van mens- en muiscellen met verbindingen die het celkernenmateriaal chromatine veranderde induceerde de expressie van beta-cel genen in alfa-cellen, volgens een nieuwe studie die online verschijnt in het Journal of Clinical Investigation.

"Dat zou een win-win situatie voor diabetici zijn - ze zouden meer insuline-producerende beta-cellen krijgen en minder glucagon-producerende alfa-cellen", zegt hoofdauteur Klaus H. Kaestner, Ph.D., hoogleraar Genetica en lid van het Institute of Diabetes, Obesity and Metabolism, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania. Type 2 diabetici hebben niet alleen gebrek aan insuline maar ze produceren ook te veel glucagon.

Zowel type 1 en type 2 diabetes worden veroorzaakt door onvoldoende aantallen insuline-producerende beta-cellen. In theorie moet de transplantatie van gezonde beta-cellen - voor type 1 diabetes in combinatie met immunosuppressie voor het controleren van de autoimmuniteit - de ziekte moeten stoppen, maar onderzoekers hebben deze cellen nog niet met grote efficiëntie kunnen genereren in het laboratorium of uit embryonale stamcellen of door herprogrammering van volwassen celtypes.

Alfa-cellen zijn een ander type van endocriene cellen in de pancreas. Zij zijn verantwoordelijk voor het synthetiseren en uitscheiden van het peptide hormoon glucagon, dat glucose in het bloed verhoogt.

"Wij behandelden de menselijke eilandjes van Langerhans met een chemische stof dat een eiwit afremt dat methyl-chemische groepen legt op histonen dat - naast vele andere effecten - leidt tot verwijdering van een aantal histon modificaties die genexpressie beïnvloeden," zegt Kaestner. "We vonden toen een hoog aantal alfa-cellen die zich gedroegen als beta-cellen en zelfs wat insuline produceerden na behandeling met geneesmiddelen.

Histonen zijn eiwitcomplexen waarrond DNA strengen verpakt zijn in een celkern.

Het team ontdekte dat veel genen in alfa-cellen worden gekenmerkt door zowel activerende- en onderdrukkende histon modificaties. Dit omvatte vele genen die belangrijke zijn voor een beta-celfunctie. Wanneer een bepaald gen wordt uitgeschakeld kan het gen gemakkelijk worden geactiveerd door het verwijderen van een modificatie dat de histone onderdrukt.

"Tot op zekere hoogte lijken menselijke alfa-cellen zich in een plastische toestand te bevinden," legt Kaestner. "We redeneerden dat we deze eigenschap zouden kunnen gebruiken om alfa-cellen te herprogrammeren naar beta-cel fenotype om de broodnodige insuline-producerende cellen aan te maken."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats