Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Verhoogde niveaus van C-reactief proteïne lijken verband te houden met psychologische problemen en depressie

CHICAGO - Verhoogde niveaus van C-reactief proteïne, wat duidt op een ontsteking, lijkt te worden geassocieerd met een verhoogd risico op psychische klachten en depressie onder volwassenen in Denemarken, volgens een online gepubliceerd rapport door de Archieven van Algemene Psychiatrie, een JAMA Netwerk publicatie.

Depressie is een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en eerdere studies suggereren dat laagwaardige systemische ontsteking kan bijdragen aan de ontwikkeling van depressie. C-reactief proteïne (CRP) is een veel gebruikte indicator voor ontstekingen. Een ontstekingsziekte wordt vermoed wanneer CRP waarden meer zijn dan 10 mg / L. Voor onderzoekers is het onduidelijk of en in welke mate verhoogd CRP niveaus duiden op psychische klachten en depressie bij de algemene bevolking, volgens de achtergrond van de studie.

Marie Kim Wium-Andersen van het Herlev ziekenhuis en het Kopenhagen Universiteit ziekenhuis, Denemarken en haar collega's onderzochten of verhoogde plasmaspiegels van CRP duiden op angst en depressie. Onderzoekers analyseerden CRP niveaus met behulp van gegevens uit twee algemene bevolkingsstudies in Kopenhagen, waar 73.131 mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 100 jaar zijn onderzocht.

"De belangrijkste bevinding van dit onderzoek was de ontdekking van een verband tussen een verhoogd CRP niveau en een verhoogd risico op psychische klachten en depressie bij de algemene bevolking" zeggen de auteurs.

Bij analyse wezen verhoogde CRP niveaus op een vergrote kans op psychische klachten en depressie. Bij het gebruik van antidepressiva was de gemiddelde waarde 1,38 voor CRP niveaus van 1,01 tot 3 mg / L, 2,02 voor 3,01 tot 10 mg / L en 2,7 voor meer dan 10 mg / L in vergelijking met 0,01 tot 1 mg / L. Voor het voorschrijven van antidepressiva waren de overeenkomstige gemiddelde waarden 1,08, 1,47 en 1,77. Bij ziekenhuisopname met een depressie was het 1,30, 1,84 en 2,27. Andere analyses suggereren dat verhoogde CRP niveaus een toenemend risico geven op ziekenhuisopname met een depressie.

"Meer onderzoek is nodig om het verband tussen CRP en depressie vast te stellen. De resultaten stimuleren tevens verder onderzoek of het toevoegen van ontstekingsremmers in antidepressiva de behandeling van depressie zal kunnen verbeteren", concluderen de auteurs.

Robertus


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats