Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Vrouwen kunnen jaren later dan mannen gescreend worden met
'virtuele colonoscopie'

Een nieuwe studie heeft uitgewezen dat vrouwen minstens vijf tot tien jaar later dan mannen kunnen worden gescreend op colorectale kanker met "virtuele colonoscopie". Gepubliceerd online in KANKER, een tijdschrift van de American Cancer Society, kunnen de bevindingen helpen richtlijnen vast te leggen voor het gebruik van deze screening techniek die minder invasief is dan de traditionele colonoscopie.

Het detecteren van prekanker poliepen door het gebruik van beeldvormende technieken zoals de traditionele colonoscopie kan colorectale kanker. voorkomen. Echter, sommige mensen hebben het gevoel dat deze techniek te invasief is terwijl anderen niet gezond genoeg zijn om de procedure te ondergaan. Een alternatief is de zogenaamde virtuele colonoscopie - een minimaal invasieve procedure met een zeer vergelijkbaar resultaat als de traditionele colonoscopie.

In tegenstelling tot de traditionele colonoscopies heeft geen enkele studie onderzocht op welke leeftijd virtuele coloscopie voor het eerst zou moeten worden uitgevoerd. Om dit te onderzoeken bestudeerden Cesare Hassan, MD, van de Nuovo Regina Margherita Ziekenhuis in Rome, Italië, en zijn collega's 7.620 patiënten die werden verwezen voor een eerste screening met virtuele colonoscopie tussen 2004 en 2011. Een totaal van 276 patiënten (3,6 procent) werden uiteindelijk gediagnosticeerd met gevorderde kanker. Er was een duidelijk verband tussen oudere leeftijd en het mannelijk geslacht met gevorderde ziekte, terwijl de body mass index en een familiegeschiedenis betreffende kanker geen verband toonden.

"We toonden aan dat de mogelijkheid voor de gemiddelde risico-individuen om klinisch relevante poliepen te ontdekken met virtuele colonoscopie strikt moet worden geassocieerd met twee belangrijke variabelen, namelijk leeftijd en geslacht," zei Dr Hassan. De onderzoekers stelden vast dat 51 vrouwen onder de 55 jaar zouden moeten worden gescreend om één ​​geval van geavanceerde neoplasie te detecteren, in vergelijking met slechts 10 mannen ouder dan 65 jaar. "Als je een man bent is de beste leeftijd voor een ​​virtuele colonoscopie tussen de 55 en 60 jaar, maar als je een vrouw bent kun je minstens wachten tot je 60 jaar," zei Dr Hassan.

Vertaling: Andre Tierlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats