Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Darmbacteriën beïnvloeden voedseldoorvoer in de darmen

Doorvoer van voedsel via de dunne darm beïnvloedt de opname van voedingsstoffen in het lichaam en dus onze gezondheid. De ontdekking dat de voedsel transittijd wordt geregeld door een hormoon geeft nieuwe mogelijkheden om de intestinale absorptie van voedingsstoffen te verhogen en dus potentieel ondervoeding te behandelen.

Eén van de taken van de darmflora is het omzetten van essentiële voedingsstoffen uit onze voeding tot een bruikbare energiebron in de dikke darm.

Onderzoekers van de Sahlgrenska Academie aan de Universiteit van Gothenburg in Zweden hebben nu aangetoond dat gebrek aan energie in de dikke darm leidt tot een verhoogde afgifte van een hormoon voornamelijk geassocieerd met de eetlustcontrole en insuline secretie,GLP-1.

Belangrijk is dat zij konden aantonen dat GLP-1 regelt hoe snel voedsel de dunne darm passeert. Deze bevindingen kunnen leiden tot nieuwe mogelijkheden om ondervoeding en door ondervoeding gerelateerde ziekten te behandelen.

"Voedsel doorvoer door de dunne darm is een complexe zaak waarbij de darmwand tijd moet krijgen om nutriënten te absorberen zonder dat pathogene bacteriën de tijd krijgen om de dunne darm te koloniseren. "Wij hebben ontdekt dat voedsel doorvoer door de dunne darm wordt geregeld door een specifiek hormoon GLP-1 dat gekoppeld is aan ons glucosemetabolisme en de eetlust" zegt Anita Wichmann, postdoctoraal onderzoeker aan de Sahlgrenska Academy en hoofdauteur van de studie.

De studie, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Cell Host & Microbe werd geleid door Professor Fredrik Bäckhed die een internationaal erkende onderzoeksgroep onder zich heeft die het verband tussen de darmflora en de regulatie van het metabolisme van het lichaam onderzoekt.

"Wij ontdekken voortdurend nieuwe functies die worden geregeld door de darmflora wat zijn ongelooflijk belangrijke functie voor de gezondheid en ontwikkeling van ziekten benadrukt" zegt hij.

Het artikel "Microbial Modulation of Energy Availability in the Colon Regulates Intestinal Transit" werd op 13 november gepubliceerd in "Cell Host & Microbe".

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats