Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Blootstelling aan gecombineerde hout- en tabaksrook verhoogt het risico van het krijgen van symptomen van COPD

Mensen die constant worden blootgesteld aan zowel houtrook als aan tabaksrook hebben een groter risico op het ontwikkelen van een chronische obstructieve longziekte (COPD) en op het ervaren van meer herhaald en ernstige symptomen van de ziekte, ook ervaren ze meer verstopping van de luchtwegen dan diegenen die alleen worden blootgesteld aan één type rook. Dit alles volgens een nieuwe studie via een bevolkingsonderzoek, gedaan door onderzoekers in Colombia.

De resultaten van de studie zullen worden gepresenteerd op de ATS 2013 International Conference.

“Hoewel eerdere studies aangetoond hebben dat er een duidelijk verband is tussen blootstelling aan houtrook en de ontwikkeling van COPD waren die studies case-controles en case series van patiënten met een gelijksoortige ziekte of gezondheidsprofiel,” zei de hoofdauteur van bovengenoemde studie Carlos Torres-Duque, M.D. Directeur van onderzoek aan de Fundacion Neumologica Colombiana in Bogota. “Deze nieuwe gegevens zijn afkomstig van een bevolkingsonderzoek gebaseerde studie die keek naar blootstelling aan houtrook en de totale invloed bij COPD, als wel de kenmerken van de ziekte en zij die het hebben.”

Hij merkte op dat ongeveer 40 procent van de wereldbevolking gebruik maakt van vaste brandstoffen - vooral hout - voor het koken of verwarmen.

Voor deze studie gebruikten Dr. Torres-Duque en zijn collega’s gegevens van de PREPOCOL (Prevalencia de la Enfermedad Pulmonar Obstructiva Crónica en Colombia) studie, waarin de invloed van COPD onder volwassen inwoners van vijf Colombiaanse steden werd geëvalueerd. De studie omvatte 5539 patiënten van wie er 8,9 procent werd gediagnosticeerd met COPD. De deelnemers aan de studie werden verdeeld in vier groepen: zij die werden blootgesteld aan houtrook en die zelf nooit tabak hadden gerookt (30,9 procent); zij die werden blootgesteld aan tabaksrook maar geen blootstelling hadden aan houtrook (18,7 procent); zij die waren blootgesteld aan beide soorten rook (29,8 procent) en zij die aan geen van beide type rook werden blootgesteld (20,6 procent).

De longfunctie van de patiënten werd gemeten door middel van spirometrie, een techniek die gebruikt wordt om de hoeveelheid lucht te meten die een persoon in staat is in te ademen en uit te ademen. En alle patiënten vulden een gestandaardiseerde vragenlijst over ademhaling in om hun blootstelling aan rook te identificeren.

In hun eerste evaluatie van de gegevens leerden de onderzoekers dat 53 procent van de mensen die gediagnosticeerd zijn met COPD blootgesteld waren aan hout- en tabaksrook; bovendien wordt de invloed van COPD groter naarmate de blootstelling aan houtrook toeneemt.

Na correctie van factoren zoals leeftijd, actief en passief roken van tabak, opleidingsniveau, voorgeschiedenis van tbc en hoogte, vonden de onderzoekers dat blootstelling aan houtrook van 10 of meer jaren een belangrijke risicofactor vormde voor het ontwikkelen van COPD bij zowel mannen als vrouwen. En diegenen die aan zowel hout- als tabaksrook werden blootgesteld hadden slechtere longfunctie uitslagen en meer slijm en hoestten vaker dan diegenen die blootgesteld werden aan slechts één type rook.

Onder de COPD populatie bleken degenen die alleen aan houtrook werden blootgesteld meer vrouwen te zijn en ze hadden een hogere BMI en ze bleken kleiner te zijn dan degenen die blootgesteld waren aan tabaksrook of een combinatie van hout- en tabaksrook.

“In de bestudeerde bevolkingsgroep werd de blootstelling aan houtrook geïdentificeerd als een onafhankelijke risicofactor voor het ontwikkelen van COPD, zowel bij vrouwen als bij mannen,” dit volgens Dr. Torres-Duque. “Bovendien was de invloed van COPD significant hoger bij mensen die werden blootgesteld aan zowel hout- als aan tabaksrook en degenen in beide posities hadden meer symptomen en meer ernstige ziektes dan degenen die slechts aan één van beide types rook werden blootgesteld.”

Dit resultaat suggereert dat de combinatie van hout- en tabaksrook een toegevoegd effect geeft dat een toename veroorzaakt van de invloed van COPD en van de symptomen van COPD, voegt hij toe.

“Het is ook mogelijk dat de reacties van de longen en luchtwegen kunnen variëren op basis van de verontreinigende stoffen waaraan ze werden blootgesteld,” merkt Dr. Torres-Duque op.

Toekomstige studies zouden kunnen zorgen voor aanvullende gegevens met betrekking tot uiteenlopende reacties en helpen clinici bij het bepalen van specifieke behandelingen op basis van blootstelling, zei hij.

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats