Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoe "goede cholesterol" ontstekingen stopt

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis en de Universiteit van Bonn hebben een centrale moleculaire schakelaar ontdekt.

High-density lipoproteïne (HDL), in de volksmond bekend als "goede cholesterol", beschermt tegen gevaarlijke afzettingen in de slagaders. Een belangrijke functie van HDL zijn anti-inflammatoire eigenschappen. Een internationaal onderzoeksteam bij het Instituut vanInnate Immunity aan het Universitair Ziekenhuis van Bonn en Limes Institute aan de Universiteit van Bonn heeft een centrale schakelaar waarmee HDL de ontstekingsreactie regelt geïdentificeerd.

De resultaten worden in het huidige nummer van "Nature Immunology" gepresenteerd. Hoog cholesterolgehalte wordt gezien als oorzaak van gevaarlijke afzettingen in de bloedbaan, die leiden tot aderverkalking (atherosclerose). Bijgevolg kunnen trombose, beroertes en hartaanvallen zich ontwikkelen, die tot de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse samenleving worden gezien. Low-density lipoprotein (LDL) wordt vaak aangeduid als de "slechte cholesterol", omdat het atherosclerose bevordert. In tegenstelling tot de "goede cholesterol", helpt high-density lipoproteïne (HDL) overtollige cholesterol uit de bloedbaan vervoeren en kan een ontstekingsreactie op beschadigde vaatwanden tegen gaan.

"Het is al lang bekend dat HDL een beschermende functie heeft in hart-en vaatziekten die gebaseerd zijn op atherosclerose", aldus prof. Eicke Latz, directeur van het Instituut aan de Universiteit van Bonn en die verder is aangesloten bij het Duitse Centrum voor neurodegeneratieve ziekten (DZNE) en de Universiteit van Massachusetts Medical School in de Verenigde Staten. "De moleculaire oorzaken waarop dit beschermende effect van HDL te wijten valt waren onduidelijk tot nu". Zo hebben studies aangetoond dat therapieën die HDL niveaus in het bloed verhogen, niet voldoende is om de incidentie van atherosclerose te verlagen. HDL heeft anti-inflammatoire effecten op immuuncellen - maar de mechanismen zijn tot nu toe onduidelijk gebleken.

De onderzoeksgroep heeft nu onderzocht hoe HDL inwerkt op ontstekingsprocessen. Bioinformatica aanpak bleek een kandidaat-gen Hoofdonderzoekers dr. Dominic De Nardo en Larisa I. Labzin zijn beide Australiërs en momenteel in opleiding in het laboratorium van prof. Eicke Latz. In samenwerking met andere werkgroepen van de Universiteit van Bonn, een internationaal onderzoeksteam uit Japan, Australië, China, de Verenigde Staten, en Duitsland heeft vastgesteld hoe HDL handelt om chronische ontsteking te voorkomen. In een zeer uitgebreid onderzoek gedurende een periode van drie jaar, voerde het team experimenten uit in menselijke- en muiscellen, om te bepalen welke genen gereguleerd worden door hoge HDL niveaus.

"In het begin waren we echt alleen in het donker aan het tasten", aldus Prof Latz. Nauwe samenwerking met de werkgroep van prof. Joachim L. Schultze van het Medisch Wetenschappen (Limes) Instituut aan de Universiteit van Bonn bracht de wetenschappers eindelijk op het juiste spoor. "Met behulp van genomische en bioinformatica benaderingen, waren we in staat om een kandidaat-gen van gereguleerde genen uit te filteren, voegt prof. Schultze toe.

Vertaling: Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats