Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuwe cholesterol richtlijnen zoals gebruikelijk misleidend

Onlangs publiceerde de International Atherosclerose (vernauwing van slagaders) Society hun nieuwe richtlijnen voor het beheer van vaatvernauwende bloedvetten. Het aantal misleidende verklaringen is gigantisch. Laat mij enkele van de meest ernstige van commentaar voorzien:

Hier komen ze:

"Lichte verhoging van LDL is schijnbaar vereist voor vaatvernauwing".

Wat de auteurs bedoelen is dat hoge LDL de oorzaak is van atherosclerose. Het woord "schijnbaar" betekent blijkbaar dat de auteurs niet helemaal zeker zijn van hun zaak.

Zij moeten weten dat geen enkele studie van niet-geselecteerde individuen ooit een associatie tussen de bloedvet waarden lipide en de mate van aderverkalking heeft gevonden. Mensen met lage totale of LDL-cholesterol worden net zo aderverkalkt als mensen met hoge waarden. Geen van beide proeven heeft een verband gevonden tussen de mate van cholesterolverlaging en het resultaat; Lees mijn onderzoeken over deze kwestie.

ďDe rol van LDL wordt het beste aangetoond door familiaire hypercholesterolemieĒ

Het is waar dat veel mensen met familiaire hypercholesterolemie atherosclerotischer zijn dan normale mensen, maar er zijn uitzonderingen. Hoe verklaren deze deskundigen dat de bloedvaten van de hersenen bij mensen met familiaire hypercholesterolemie niet atherosclerotischer zijn dan bij normale mensen en hun risico op een beroerte ook hetzelfde is?

Ik bedoel ermee dat het hetzelfde cholesterolrijk bloed is dat zowel in de hersenen als in andere organen circuleert. Dit feit is gerapporteerd door vele auteurs, bijvoorbeeld door Rodriguez en medewerkers in 1994 en Hutter en medewerkers in 2004. Zelfs hersenslagaders van mensen met homozygote familiaire hypercholesterolemie, een aandoening met uiterst hoge cholesterol waarden, zijn normaal. Dit werd gerapporteerd door Postiglione en medewerkers in 1991.

"DiŽten rijk aan verzadigde vetzuren.. verhogen LDL-C, evenals een hoog cholesterolgehalte inname"

Niets is minder waar; Lees mijn review over dat probleem vijftien jaar geleden gepubliceerd. En zelfs als het waar zou zijn, dan maakt het niet uit omdat een hoog cholesterolgehalte geen aderverkalking veroorzaakt.

Een paar RCT (gerandomiseerde gecontroleerde studies) laten tevens de effecten zien van verzadigde vetten en onverzadigde vetten op de incidentie van CHZ (Coronaire hartziekten); degene die op een dieet rijk aan onverzadigde vetten waren gezet toonden minder CHD gebeurtenissen.

De auteurs verwijzen naar een dieet experiment van Dayton en collega's. Geen enkel effect op hart mortaliteit of totale mortaliteit werd bereikt door dat experiment, echter er was een klein voordeel ten aanzien van niet-fatale hartaanvallen, maar het resultaat werd niet gecorrigeerd door het hogere aantal tachtigjarigen en rokers in de controle-groep. Verder werden geen verschillen gevonden wat betreft de mate van atherosclerose onder degenen die stierven, als er al iets werd aangetoond : er waren meer gecompliceerde atherosclerotische laesies in de dieet groep.

De auteurs verwijzen ook naar de Finse Mental Hospital proef als ondersteuning, een proef die niet voldoet aan de meest basale criteria voor een correct uitgevoerd experiment. Het feit is dat in mijn meta-analyse van alle voeding studies geen enkel effect werd gevonden. In sommige van de proeven was het aantal sterfgevallen iets verlaagd, in andere proeven nam het aantal sterfgevallen juist toe, waren er meer gecompliceerde atherosclerotische laesies.

Natuurlijk werd een Statine behandeling aanbevolen, omdat, zoals zij beweren: "dergelijke behandeling vermindert het risico van cardiovasculaire gebeurtenissen met 25-45% ".

Zoals gebruikelijk, is het voordeel uitgedrukt in een percentage, niet in procentpunten. De waarheid is dat er geen enkele proef er in is geslaagd het risico te verlagen dan meer dan een paar procentpunten, en alleen bij jonge mannen en mannen op middelbare leeftijd met een hoog risico. Geen enkele proef slaagde erin om bijvoorbeeld het leven te verlengen bij vrouwen.

"Statines hebben bewezen veilig te zijn voor de meeste patiŽnten...De meest voorkomende bijwerking van statine is spierpijn. Meer dan 10% van de patiŽnten klaagt over spierpijn, zwakte of andere symptomen...

Nee, ten minste 25% van de fysiek actieve patiŽnten lijdt aan spierproblemen; Lees dit document door de onafhankelijke onderzoekers Sinzinger en collega's geschreven.

"Het is zeldzaam dat patiŽnten spierschade ervarenĒ

Natuurlijk is het zeldzaam omdat in de door industrie gesponsorde proeven, spierschade alleen genoteerd wordt als CK, de stof in het bloed dat spierschade weerspiegelt, tien keer hoger is dan het hoogste normale niveau, en dat bij maar twee proeven. Echter, Paul Phillips en zijn collega's hebben aangetoond dat spierschade, middels microscopie van het spierweefsel, op normale CK niveaus aanwezig kan zijn. Een relevante vraag is, wat gebeurt er met degenen wiens CK slechts negen keer zo hoog is?

"Onlangs werden statines gelinkt aan nieuwe oorzaak bij diabetes. ď Het risico lijkt klein, is van twijfelachtige klinische relevantie, en veel wordt gecompenseerd door de voordelen van beperking van het risico voor hart-en vaatziekten."

In het grootste voedingsdieet onderzoek ooit, initiatief van Womenīs Health, werd aangetoond dat ongeveer twaalf procent van degenen die statine behandeling ondergingen, type 2-diabetes werd geconstateerd, maar slechts ongeveer acht procent bij de onbehandelde vrouwen.
Deze vier procent is niet "veel groter dan het voordeel " door statine gebruik.; het is groter dan het verschil in hart gebeurtenissen verkregen in meest statine experimenten.

Geen woord over het risico van kanker. Zoals we onlangs hebben gerapporteerd is er veel bewijs dat de statines, of liever gezegd lage cholesterol, kanker bevordert en het is bevestigd in een recente studie door McDougall en collega's.

"Epidemiologisch onderzoek onder verscheidene bevolkingsgroepen toont aan dat het risico voor CHD geleidelijk vermindert tot een totale cholesterol van ongeveer 150 mg/dL (3.9 mmol/L) "

Gegevens van de WHO zijn niet erg ondersteunend of ze vertellen ons zelfs het tegenovergestelde. Ik heb vier diagrammen weergegeven: de associatie tussen gemiddelde bloedcholesterol en sterfte in 171 landen. In de twee eerste diagrammen wordt cholesterol vergeleken met cardiovasculaire (CVD) sterfte bij mannen en vrouwen. Zoals u ziet is er geen associatie bij mannen, en in landen waar vrouwen lage cholesterol hebben, sterven meer vrouwen aan hart-en vaatziekten dan in landen waar het cholesterol hoog is. In de twee laatste diagrammen is cholesterol te vergelijken met de totale sterfte. Zoals u ziet, lage cholesterol is niet heilzaam. In landen waar bloedcholesterol laag is, is de levensverwachting lager dan in landen waar cholesterol hoog is, zowel voor mannen als vrouwen.

Nu, laten we eens kijken naar de aanbevelingen.

"De meerderheid van het IAS--panel was het eens dat een optimale LDL-C voor primaire preventie een niveau van < 100 mg / dL (2.6 mmol/L)moet hebben."

Zijn zij de resultaten vergeten van de studie van Sachdeva en zijn collega's? Ze hebben LDL bij 137.000 patiŽnten gemeten uit 541 ziekenhuizen in de VS die daar waren vanwege een acuut hartinfarct. Tot hun verbazing zagen ze dat hun LDL lager dan normaal was, en een soortgelijk maar kleiner onderzoek liet hetzelfde zien. Om precies te zijn was het 105 mg/dl (2.7 mmol/l). Inderdaad een beetje hoger dan de expertís optimale LDL, en daarom verlaagde de auteurs het cholesterol van de patiŽnt zelfs meer.

Maar drie jaar later waren er tweemaal zoveel sterfgevallen onder degenen waarvan het LDL verlaagd was.

Verminder inname van verzadigde vetzuren tot < 7% van de totale calorieŽn, tenminste naar < 10%.

De lezers van mijn boeken, onderzoeken en nieuwsbrieven weten dat er geen bewijs is dat verzadigd vet gevaarlijk is voor de gezondheid. U kunt er meer over lezen in mijn meest recente onderzoek over verzadigd vet en overwegen om planten sterolen/stanols (2 g/dag) als een dieet aanvulling te nemen.

Zoals vermeldt in mijn nieuwsbrief van september 2012 worden de inname en niveau van de plantensterolen in het bloed geassocieerd met een verhoogd risico van hart-en vaatziekten, geen verlaging.

"Ezetimibe wordt momenteel getest als toevoeging om een hoge dosis statine te verbeteren echter, de resultaten van dit proces worden niet vermeld.

"Maar andere ezetimibe proeven zijn vermeld en de resultaten waren beangstigend. In het SEAS proces werd ezetimibe (Vytorin) toegevoegd aan simvastatin. Het gecombineerde effect van deze twee medicijnen was inderdaad effectief omdat cholesterol verlaagd werd met meer dan 60%. Maar vier jaar later 11.1 % in de behandelde groep had kanker t.o.v. slechts 7,5 % in de onbehandelde controlegroep, een verschil dat niet als een toevalligheid zou kunnen worden uitgelegd.

In een ander ezetimibe experiment genaamd ENHANCE, werd een extra vermindering van LDL-cholesterol bij mensen met familiale hypercholesterolemie bereikt door 10 mg ezetimibe toe te voegen aan 80 mg simvastatin. Deze behandeling werd vergeleken met 80 mg simvastatin. Uit een MRI van de halsslagaderen twee jaar later bleek dat hoewel het cholesterol veel meer in de eerste groep werd verlaagd er geen verschil was maar eerder de in de twee medicijnengroep vooruitgang was geboekt.

Hoewel deze resultaten bekend waren kort na de beŽindiging van het proces, werd hun publicatie met bijna twee jaar vertraagd. Gedurende die tijd gegenereerde Vytorin door de verkoop, miljarden dollars in jaarlijkse omzet.

Ik neem aan dat het doel met de nieuwe richtlijnen van eenzelfde strekking is.

Uffe Ravnskov, MD, PhD, independent investigator
Spokesman of THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics
Magle Stora Kyrkogata 9, 22350 Lund, Sweden
tel +46 46145022 or +46-702580416

Vertaling: Angelique Broers
Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats