Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


(Cholesterol)fraude is toegestaan, maar vragen stellen niet

Eén van de meest geciteerde artikelen ter ondersteuning van de officiële voedingsrichtlijnen is "Seven Countries" door Ancel Keys. Degenen van jullie die mijn boeken hebben gelezen weten dat Keys een bedrieger was. Bijvoorbeeld, in zijn studie uit 1953, die de oorlog tegen vetten begon, sloot hij gegevens uit zestien van de tweeëntwintig landen uit; gegevens die niet pasten bij zijn stelling.

De resultaten in de "Seven Countries" studie ondersteunen niet zijn conclusies. Zo was hartsterfte 16-17 maal hoger op Corfu dan op Kreta, hoewel ze dezelfde hoeveelheid verzadigde vetten aten op de twee eilanden. Om te zeggen dat hij loog in die studie is misschien te ver gaan omdat de cijfers werden weergegeven in de tabellen.

Maar in een recent review (het tweede artikel voor maart) heeft één van onze leden Zoë Harcombe een diepere analyse gemaakt van de Seven Countries en van de andere argumenten gebruikt door de ontwerpers van de voedingsadviezen. Wist u bijvoorbeeld dat in de Seven Countries studie net zoals in de NICE-richtlijnen koekjes, ijs, taarten, gebak en hartige snacks zijn geclassificeerd als verzadigde vetten? En er is nog veel meer.

Volgens de bestuurders van de cholesterol campagne is één van de sterkste argumenten dat mensen met erfelijke hoge cholesterol, zogenaamd familiale hypercholesterolemie (FH) aan een hartaanval op jonge leeftijd sterven. Er zijn echter een aantal merkwaardige feiten over deze stoornis. Wist u bijvoorbeeld dat het aantal dat sterft aan een hartaanval triviaal is? De gemiddelde levensduur van deze mensen is dezelfde als voor andere mensen; meer sterven aan een hartaanval, maar minder sterven aan kanker. Het is niet het hoog cholesterolgehalte dat de vroege dood veroorzaakt want veel studies hebben aangetoond dat de cholesterol van FH-mensen die lijden aan een hartaanval niet hoger is dan die van de anderen. De ware risicofactoren zijn hoge protrombine, factor VIII en fibrinogeen, stoffen die aan de coagulatie processen deelnemen. Een paar mensen met FH hebben ook abnormale niveaus van deze bloedcomponenten geërfd.

U kunt hierover meer lezen in een brief die ik gestuurd heb naar British Medical Journal. Uiteraard is mijn mening over dit onderwerp te controversieel om te worden gepubliceerd in de papieren versie van het tijdschrift, daarom is het alleen beschikbaar op het web als een "Rapid Response" en weinigen lezen die brieven.

Een paar dagen geleden kreeg ik een email van een man, die familiale hypercholesterolemie heeft. Hier is wat hij schreef:

"Ik heb FH, dus ik werd lid van een discussiegroep op het FHFoundation.org. Ik vroeg de groep waarom niemand lijkt te begrijpen waarom sommige FHers significante vaatziekten hebben en anderen niet. Dat alleen was een ontmoeting met "gevaar, gevaar, gevaar. Start met statines". Ik heb toen Sijbrands studie aangehaald dat FH niet zo gevaarlijk is en mijn persoonlijke negatieve ervaring met statines gerapporteerd en hoeveel beter het leven is zonder.

Vandaag moest ik horen dat ik werd verwijderd uit de discussiegroep met dit bericht:
"De FH stichting bestaat uit toegewijde individuën die FH hebben en nationale leiders zijn op het gebied van lipidology. Het is onze missie om het bewustzijn van Familial Hypercholeaterolemia te verhogen en de proactieve behandeling aan te moedigen van deze levensbedreigende genetische aandoening. Jouw inzicht in de wetenschappelijke gegevens komt niet overeen met die van onze 11 gerenommeerde artsen of gerespecteerde volksgezondheid organisaties zoals het CDC. We vragen u met respect een andere locatie voor uw gedachten te zoeken ... "

Voor sommige mensen is het houden van een monolithisch verhaal veel belangrijker dan de waarheid te vertellen. Ik keek op van de financiering van deze artsen. Volgens propublica.org, krijgen vijf van de tien 250.000 dollar steun van de pharmaceutische industrie (totaal) gedurende twee jaar. "

Ik neem zelf deel aan CardioExchange, een discussiegroep van cardiologen die publiceren in New England Journal of Medicine. Een paar maanden geleden kreeg ik de volgende brief:

"Beste Dr Ravnskov,
Ik schrijf namens de redactie van CardioExchange. Zoals u weet, raden we een vrije discussie aan van ideeën over cardiologie op de website, maar we behouden ook het recht voor om een discussie een bepaalde vorm te geven of te beperken wanneer dat nodig is om een sfeer te behouden die de bijdragen verwelkomt van al onze leden.

Hoewel we uw bijdragen aan de site waarderen, verzoeken wij u schriftelijk u te onthouden van de constante herhaling van dezelfde punten (dat wil zeggen, afwijzing van de vet-hypothese). Voel je vrij om commentaar bij te dragen aan de site, maar om duidelijk te zijn, elke vermelding van lipiden, cholesterol, of statines moet op de site niet gebruikt worden als een gelegenheid om andere leden te wijzen op hun tekortkomingen op dit gebied. Voortdurende herhaling van deze punten verdrijft onze leden en dat dient niemands belang.

Het beste,

Matt O \ 'Rourke

Directeur, Product Development, NEJM Groep "

Meer nieuws.

Ons lid Malcolm Kendrick is gestart met een blog.

Honderden video's over statine behandeling zijn beschikbaar op Youtube, de meeste van hen waarschuwen voor een dergelijke behandeling. Er zijn ook enkele die de behandeling met statines aanbevelen als gevolg van "het grote voordeel". Geloof ze niet! Als je dat doet, kunt best eens u luisteren naar het interview met de klokkenluider Gwen Olsen, die verschillende jaren heeft gewerkt in de geneesmiddelen industrie.

Hier is een triest verhaal over het effect van statine behandeling, en dit is niet een zeldzaam geval, ik heb veel brieven ontvangen met soortgelijke verhalen.

Justin Smith, de maker van de onthullende film Statine Nation, heeft nu de eerste dertien minuten van de film geüploaded Uffe Ravnskov, MD, PhD, onafhankelijke onderzoeker

http://www.ravnskov.nu/uffe

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats