Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Borstvoeding beladen met startproblemen voor vele eerste-keer-moeders

De meeste vrouwen in de USA die voor het eerst moeder worden starten met borstvoeding als hun kindje geboren is. Maar nieuw onderzoek toont aan dat de vrouwen die problemen of zorgpunten ondervinden bij het geven van borstvoeding ongeveer 10 keer zo vaak de borstvoeding opgeven tijdens de eerste 2 maanden.

In een nieuwe studie rapporteert 92 procent van de eerste-keer-moeders minimaal 1 zorgpunt rondom borstvoeding binnen drie dagen na de geboorte. Het meest belangrijke zorgpunt bij 52 procent van de moeders betrof het voeden van het kindje aan de borst. Dit verwijst naar het gedrag van de baby, zoals het niet gemakkelijk aanzuigen van de tepel. Andere veel voorkomende zorgpunten betroffen pijn tijdens het geven van borstvoeding (44 procent van de moeders) en hoeveelheid melk (40 procent van de moeders).

“Borstvoedingsproblemen waren bijna een universele ervaring in de groep eerste-keer-moeders in ons onderzoek, waarbij sommige van de meest voorkomende problemen ook sterk geassocieerd zijn met het stoppen van de borstvoeding” zegt dokter Laurie Nommsen-Rivers, een onderzoeker aan het Perinatal Institute van het Cincinnati kinderziekenhuis en hoofd onderzoeker voor deze studie. “Er zou prioriteit moeten worden gegeven aan het ontwikkelen van een strategie om het aantal problemen met het geven van borstvoeding omlaag te krijgen en in het bijzonder een doel stellen voor het ondersteunen van de moeders met zorgen over het voeden van hun baby of zorgen over de hoeveelheid melk die ontstaan in de eerste week nadat ze uit het ziekenhuis zijn vertrokken”.

De studie is online gepubliceerd in het Pediatrics journaal. Onderzoekers zijn o.a. dokter Kathryn Dewey en dokter Caroline Chantry van de universiteit van California, Davis Medical Center, en Erin Wagner, een klinische onderzoekcoördinator verbonden aan het Cincinnati kinderziekenhuis.

De onderzoekers voerden in totaal een serie van 6 interviews uit met 532 eerste-keer-moeders. Dat begon tijdens de zwangerschap en ook op de 3e dag, de 7e dag, 14 dagen na, 30 dagen na en 60 dagen na de geboorte. De onderzoekers kregen melding van duizenden borstvoedingsproblemen en zorgpunten. De zorgpunten gerapporteerd gedurende de interviews afgenomen op dag 3 en dag 7 na de geboorte werden het sterkst geassocieerd met het stoppen van de borstvoeding, volgens dokter Nommsen-Rivers.

Ze zegt: “Dit kan gerelateerd zijn aan het feit dat deze interviews gehouden worden in een tijd waar een gat valt tussen het ziekenhuis en de ondersteuning vanuit de gemeenschappelijke zorg voor borstvoedingsondersteuning”. “Onze onderzoeksresultaten geven een indicatie dat het helpen van de moeders om hun doelstellingen met betrekking tot het geven van borstvoeding te doen slagen een tweeledige aanpak nodig heeft: sterker maken van beschermende factoren, zoals een prenatale opleiding over borstvoeding en support vanuit lotgenoten en ervoor zorgen dat elk zorgpunt wat zich toch voordoet volledig begrepen en opgepakt wordt door professionele lactatie-ondersteuning, vooral in de eerste paar dagen terug thuis na de bevalling.

De 8 procent eerste-keer-moeders die geen borstvoedingsproblemen of zorgpunten melden op dag 3 na de geboorte bleken over beschermende factoren te beschikken die hen behoedde voor problemen waardoor ze (positief) afweken van de meest gemeten formule. Deze factoren waren o.a. prenataal zelfvertrouwen in de borstvoeding, jeugdigheid, vaginale bevalling zonder medicatie en sterke sociale ondersteuning.

Vertaling: Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats