Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Moeders hebben hulp nodig om zorgen rond borstvoeding te negeren, zegt de studie

Volgens een onderzoeker aan de Universiteit van Alberta hebben vrouwen meer steun nodig om hen te helpen de twijfels weg te nemen om langer borstvoeding te geven.

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Alberta in Canada vond dat jonge moeders hun zuigelingen slechts de eerste zes maanden borstvoeding geven, zei Anna Boer, universitair hoofddocent bij het Departement van Landbouw, Voedsel en Voedingswaarde Wetenschap en het Centrum voor Gezondheidsbevordering Studies. Deze trend valt onder de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en werd bekrachtigd in 2004 door Health Canada en de Canadese Pediatrische Maatschappij.

"De houding van de moeders tegenover borstvoeding nog voordat de baby geboren is kan voorspellen of zij ervoor gaan om borstvoeding te geven, dus is het belangrijk dat alles vanaf de thuisomgeving tot de openbare ruimten voor verpleging moeders ondersteunen", zegt Farmer. "We moeten de zorgen en misvattingen over borstvoeding, vooral bij jonge moeders, aanpakken".

Boer en haar collega's ondervroegen 402 zwangere vrouwen drie maanden ver en 300 van hen terug na de zesde zwangerschapsmaand en vonden dat alhoewel 99 procent van de vrouwen begonnen waren met borstvoeding maar 54 procent nog uitsluitend borstvoeding gaven 3 maanden na de bevalling. Dat aantal was terug gedaald tot 15 procent na zes maanden wat in lijn ligt met het nationale gemiddelde.

De studie, onlangs gepubliceerd in BMC Pediatrics, vond dat 54 procent van de vrouwen een neutrale houding aannam naar borstvoeding zoals 53 procent van de moeders die hun baby's zoogden tot 6 maanden na de geboorte. Meer dan de helft van de vrouwen uit de studie stopten met borstvoeding vanwege hun percepties dat hun melk ontoereikend was of andere problemen.

De studie vond ook dat vrouwen met een post-graduaat universitair diploma 37 procent meer kozen voor uitsluitend borstvoeding gedurende zes maanden in tegenstelling tot degenen zonder diploma. Moeders die al kinderen hadden waren ook meer geneigd tot het geven van borstvoeding.

Farmer adviseert nieuwe moeders om zo lang mogelijk borstvoeding te geven zelfs gedeeltelijk. "Iets moedermelk is altijd beter dan niets."

Boer hoopt dat de onderzoeksresultaten zullen helpen artsen, verpleegkundigen en andere consulenten aan zwangere vrouwen het advies te geven zolang mogelijk borstvoeding te geven.

De studie beveelt ook een beter beleidsvoorziening voor ruimtes in openbare voorzieningen. "De sociale omgeving moet meer open. Vrouwen moeten ruimtes vinden waar ze rustig borstvoeding kunnen geven zonder zich te moeten schamen, 'zei Boer.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats