Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Moedermelk vermindert het risico van sepsis (bloedvergiftiging) en verlaagt intensive care kosten bij zuigelingen die een zeer laag geboortegewicht hebben

CHICAGO--Het voeden met menselijk moedermelk bij zuigelingen die een zeer laag geboortegewicht hebben,vermindert sterk het risico voor sepsis en verlaagt aanzienlijk de bijbehorende neonatale intensive care unit (NICU) kosten, aldus een studie door onderzoekers van Rush University Medical Center.

De studie, gepubliceerd op 31 januari j.l. in de online versie van het tijdschrift Perinatology, (Perinatologie=zorg rondom geboorte) laat zien dat elke 10 milliliter per kilogram menselijk melk, welke een kind met een zeer-lage-geboorte gewicht ontvangt tijdens de eerste 28 dagen van zijn/haar leven, het risico van sepsis met bijna 20 procent vermindert.

Een dagelijkse dosis van 25 tot 49,99 milliliter van menselijke melk per kilogram verlaagt de NICU kosten met meer dan $ 20.000, terwijl 50 milliliter per kilogram per dag, de NICU kosten met bijna $32.000 verlaagt.

Het onderzoek, dat werd geleid door Dr. Aloka L. Patel, is het eerste onderzoek die dit aantoont. Dr Patel is professor in kindergeneeskunde in Rush University Medical Center. Ze is gespecialiseerd in neonatale en perinatale geneeskunde.

Van de 175 zeer-lage-geboorte-gewicht zuigelingen, ontwikkelde 23 baby’s (13 procent) sepsis van gram-positieve bacteriën zoals Stafylokokken, Streptococcus en Enterococcus soorten en gram-negatieve bacteriën zoals Escherichia coli (E. coli), alsook op de soorten Klebsiella, Enterobacter, Pseudomonas en Serratia.

Neonatale sepsis treedt meestal op bij ongeveer 22 procent van zeer-lage-geboorte-gewicht baby's in de Verenigde Staten. Naast dat deze zuigelingen blootgesteld kunnen worden aan andere ziekten en in een later stadium eventuele neurologische problemen kunnen krijgen, verhoogt sepsis aanzienlijk de NICU kosten als gevolg van toenemend gebruik van ventilatie en langer ziekenhuisverblijf. Het vertaalt zich ook in hogere maatschappelijke en educatieve kosten voor neurologisch getroffen overlevenden.

"De aanzienlijke NICU ziekenhuiskostenbesparingen geassocieerd met hogere doseringen van menselijke melk worden gecompenseerd door de kosten van het verkrijgen van moedermelk, zoals borstpomp verhuur, lactatie leveranciers en melk opslag," verklaarde Patel. Zij en haar onderzoekers gaan verder met dit onderzoek.

Vertaling Angelique Broers


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats