Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoekers ontdekken dat de lichaamsklok het tijdstip van ongunstige cardiovasculaire gebeurtenissen kan beïnvloeden

De interne biologische klok kan bijdragen aan het aantal hartaanvallen en herseninfarcten tijdens de ochtend.

Boston - Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij zowel mannen als vrouwen en de meeste gevallen hebben de neiging te gebeuren in de ochtend. Uit nieuwe bevindingen gepubliceerd in het november nummer van Blood, hebben onderzoekers van Brigham en Women's Hospital (BWH) en Oregon Health & Science University ontdekt dat de interne biologische klok kan bijdragen tot het aantal hartaanvallen en ischemische beroertes.

"Onze bevindingen suggereren dat het circadiaan systeem, of de interne biologische klok, bijdraagt aan een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen in de ochtend, " zei Frank AJL Scheer, PhD, directeur van de Medische Chronobiology Program bij BWH en auteur van deze studie.

De onderzoekers bestudeerden 12 gezonde volwassen vrijwilligers in de intensieve fysiologische monitoring laboratoria van BWH. De deelnemers werden gedurende twee weken onderworpen aan een laboratoriumprotocol waarbij hun dagelijkse gedrags- en omgevingsfactoren ritmes en interne circadiane ritmes werden gedesynchroniseerd.

Onderzoekers onderzochten specifiek de rol van de plasminogeen activator inhibitor-1 (PAI -1), die bloedklonters remt en dus een risicofactor is voor bloedstolling, één van de belangrijkste bijdragen aan hartaanval en ischemische beroerte. De onderzoekers hebben getracht te testen of de morgenpiek in PAI-1 wordt veroorzaakt door het intern circadiaan systeem of van gedragingen die typisch voorkomen in de morgen zoals houdingsafwijking en lichaamsbeweging. De onderzoekers vonden een sterk circadiaan ritme in circulerend PAI-1 met een piek die overeenkomt met ongeveer 6:30 in een regelmatige slaap/waak cyclus.

"Onze bevindingen wijzen erop dat het menselijk circadiaan systeem een ​​ochtendpiek van de circulerende spiegels van PAI-1 veroorzaakt, onafhankelijk van eventuele gedrags- of omgevingsinvloeden" verklaarde Steven Shea , PhD, directeur van het Oregon Institute of Occupational Health Sciences en medeauteur van dit document. "Inderdaad, het circadiaan systeem bepaalde voor een groot deel het PAI-1 ritme waargenomen tijdens een regelmatige slaap/waak cyclus. De ochtendpiek in PAI-1 zou de ongunstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij kwetsbare individuen kunnen verklaren "

De onderzoekers voegden eraan toe dat deze studies het bestaan van de circadiane controle van PAI-1 bij gezonde individuen bevestigen en dat verder onderzoek nodig is om te testen of dit ritme wordt versterkt, afgestompt of verschoven bij kwetsbare individuen zoals bij mensen met obesitas, diabetes en cardiovasculaire ziekten.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats