Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onleesbare tekstberichten (SMS) kunnen de enige symptomen
zijn van een beroerte

DETROIT - Volgens een nieuw onderzoek aan het Henry Ford Hospital, kunnen moeilijkheden of onvermogen om een ​​samenhangend tekstbericht op te stellen, zelfs bij patiënten die geen probleem hebben met spreken, een vitaal teken zijn in het diagnosticeren van een soort verlammende beroerte.

De studie richtte zich op een 40-jarige man die een bezoek bracht aan de metro van Detroit die tekenen vertoonde van "dystextia," een recent bedachte term voor incoherent sms'en. Dit kan soms verward worden met geknoei. In dit geval was er geen sprake van geknoei.

De patiënt had geen probleem met een routinetest van zijn taalvaardigheden - inclusief vlotheid van spreken, lezen, schrijven, begriipen en andere factoren. Echter, toen hem gevraagd werd om een ​​eenvoudig SMS-bericht typen produceerde hij niet alleen verdraaïngen maar was hij zich ook niet bewust van de fouten.

Niettegenstaande hij slechts lichte gezichtsasymmetrie en geen andere symptomen vertoonde, waren artsen vastbesloten dat de man een acute ischemische beroerte had doorgemaakt waarbij een stolsel of een andere blokkade de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen afsluit. Dergelijke aanvallen resulteren meestal in één of andere vorm van lichamelijke beperking en kan fataal zijn.

Het rapport zal worden gepresenteerd op de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de American Academy of Neurology in San Diego van 19 maart a.s.

Omran Kaskar, MD, een neuroloog van het Henry Ford Hospital en hoofdauteur van het onderzoek zei dat het voorval illustreert dat dystextia het enige symptoom van een beroerte-gerelateerde afasie kan zijn - een gedeeltelijk of soms totaal onvermogen om een taal weer te geven of te begrijpen.

"SMS-en is een veel voorkomende vorm van communicatie met meer dan een 75 miljard verstuurde teksten per maand," zegde Dr Kaskar. "Naast de aloude tests die we gebruiken in de diagnose van een beroerte afasie, kan controle op dystextia een essentiële rol spelen."

Dr Kaskar voegde eraan toe: "Omdat SMS-berichten altijd voorzien zijn van een tijdstip van verzending kunnen ze ons helpen bij het vaststellen van het moment van de beroerte symptomen en zelfs wanneer die begonnen," een belangrijke component in het bepalen van IV trombolytische therapie en of acute interventie.

De patiënt uit het Henry Ford onderzoeksrapport had een boodschap gestuurd aan zijn vrouw kort na middernacht de avond voor hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Ze beschreef het als "onsamenhangend, niet vloeiend en onbegrijpelijk."

De tekst luidde: "O je baby," en werd gevolgd door "Ik ben gelukkig." Twee minuten later: "Ik ben eruit, net wakker, heeft geen zin, ik kan niet eens typen, bellen als je wakker bent, hou van je."

De volgende dag nadat de artsen geen zichtbare effectieve neurologische problemen gevonden hadden, behalve een lichte zwakte aan de rechterkant van zijn gezicht, en de patiënt geen moeite had in het omgaan met de traditionele beoordeling van taalvaardigheid, gaf men hem een smartphone en vroeg men om te typen, " the doctor needs a new blackberry "

Hij tikte in: "Tjhe Doctor nddds a new bb." Op de vraag of het juist was, rapporteerden de onderzoekers dat hij geen typefouten herkende.

Toen eenmaal was vastgesteld dat de man een acute ischemische beroerte had doorgemaakt, concludeerden de artsen dat controle op dystextia van vitaal belang kan zijn speciaal bij patiënten die geen andere duidelijke symptomen vertonen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats