Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuwe studies bestuderen het verband tussen gewichtstoename tijdens de zwangerschap en autistische stoornissen

Kan gewichtstoename gedurende de zwangerschap oplossingen verschaffen tegen de oorzaak van autistische stoornissen?

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Utah laat zien dat in sommige situaties deze vraag met ja kan worden beantwoord.

Onderzoekers hebben een samenhang tussen autistische stoornissen en een kleine toename in het gewicht dat een moeder toeneemt tijdens de zwangerschap. Het resultaat van de nieuwe studie, “Prenatale gewichtstoename van de moeder en autistische stoornissen,” zij gepubliceerd in de november editie van het vakblad Kindergeneeskunde.

Eerdere studies hebben verbanden geïdentificeerd tussen de BMI (body mass index) (of queteletindex) index, wat bij volwassenen de verhouding weergeeft tussen lengte en gewicht, en gewichtstoename bij zwangerschap, die een verhoogd risico voor de ontwikkeling van autistische stoornissen (ASD – autism spectrum disorders) bij kinderen. Maar in de nieuwe studie van de Universiteit van Utah bouwen onderzoekers op eerder onderzoek door een samenhang te identificeren tussen het risico tot autistische stoornissen en prenatale gewichtstoename, na rekenschap te hebben afgelegd voor belangrijke gerelateerde factoren zoals het BMI van een zwangere vrouw.

“Het risico van autistische stoornissen in samenhang met een bescheiden doch constante toename van het zwangerschapsgewicht suggereert dat gewichtstoename tijdens de zwangerschap als een belangrijk signaal voor de onderliggende studie van ziekteoorzaken van autisme tijdens de zwangerschapsduur kan dienen,” zei Deborah A. Bilder, M.D., hoofd auteur van de studie en een assistent professor in de Psychiatrie aan de Universiteit van Utah. “Deze bevindingen suggereren dat gewichtstoename tijdens de zwangerschap niet de oorzaak is van autistische stoornissen maar kan eerder een onderliggend proces laten zien dat het deelt met autistische stoornissen, zoals abnormale hormoonwaarden of ontstekingen. ….”

Dit kleine verschil in gewichtstoename tijdens de zwangerschap en de samenhang met autistische stoornissen is in 2 verschillende studiegroepen gevonden. Onderzoekers hebben het onderzoek uitgevoerd door de gevallen van 8-jaar oude kinderen, die in de staten Salt Lake, Davis en Utah wonen, te vergelijken. Een groep van 128 kinderen gediagnosticeerd met autistische stoornissen werden vergeleken met een controlegroep van 10.920 kinderen van dezelfde leeftijd en geslacht. Onderzoekers hebben ook een tweede proefgroep van 288 met autistische stoornissen gediagnosticeerde kinderen uit Utah onderzocht en hun gegevens vergeleken met die van onaangetaste broers en zussen. In beide scenario’s werden de zwangerschap gewichtstoename patronen geïdentificeerd als gangbare factoren bij moeders die kinderen met autistische stoornissen ter wereld brengen. Een dergelijk kleine maar constante bevinding suggereert dat deze kleine veranderingen in zwangerschap gewichtstoename en autistische stoornissen dezelfde onderliggende oorzaak delen. De BMI van de moeder aan het begin van de zwangerschap was in gen van beide studiegroepen gekoppeld aan autistische stoornissen.

ASD gegevens, gebruikt bij deze studie, werden gebruikt van de Utah Registry of Autism en Development Disabilities, een Utah Department of Health (UDOH) register. “Gebruikmaking van dit databestand om mogelijke verbanden te bestuderen die een licht zouden kunnen doen schijnen op de oorzaken van autistische stoornissen (ASD), is essentieel,” zei Harper Randall, M.D., medisch directeur bij de Division of Family and Preparedness at UDOH.

“De bevindingen in dit onderzoek zijn belangrijk omdat zij aanwijzingen verschaffen tot wat mogelijk het risico vergroot tot het krijgen van een autistische stoornis en voor onderzoekers een specifieke te volgen richting verschaffen voor onderzoekers tijdens hun zoektocht naar oorzaken van autistische stoornissen,” zei Bilder. Artsen weten al geruime tijd dat goede voeding essentieel is voor een gezonde zwangerschap. Zwangere vrouwen zouden hun dieet niet moeten veranderen op basis van deze resultaten. Dit onderzoek levert eerder nog een stukje van de autisme puzzel die onderzoekers aan het verkennen zijn.

ASD (Autistische stoornissen) zijn cognitieve zenuw onregelmatigheden die zich manifesteren door een verscheidenheid aan verzwakte sociale interacties, tegennatuurlijke taalontwikkeling, en stereotypisch gedrag en interesses. Volgens de meest recente statistieken van de Utah Department of Health, laten schattingen zien dat 1 tot 63 kinderen uit Utah autistische stoornissen hebben. Een ander onderzoek van de CDC, uitgegeven in 2012, suggereert dat het risico zelfs hoger is, Utah’s verhouding schattend op 1 op 47. ASD (Autistische stoornissen) wordt niet langer als een zeldzame stoornis gezien. 1 tot 2 procent van de bevolking heeft het nu.” Dit vraagt om verder onderzoek van de onderliggende ziekteoorzaken in het kader van de publieke gezondheidszorg,” zei Bilder.

Vertaling
Annette Louise Poeteray
Groningen, 29/30 oktober 2013




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats