Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Autistische kinderen hebben tot hun tienerjaren een slechtere slaapkwaliteit dan hun leeftijdsgenootjes

Slaapduur is korter en ze zijn meer vatbaar voor frequent wakker worden s' nachts.

Totale slaapduur is korter en onderbroken door vaker wakker worden 's nachts toont het onderzoek aan. Slechte slaapkwaliteit kan het leren en het gedrag overdag benvloeden zeggen de auteurs .

Verstoorde slaappatronen werden vroeger al gekoppeld aan autisme maar de kwaliteit van het bewijs verzameld tot op heden is vaak gebaseerd op kleine steekproeven, gebrek aan overeengekomen definities en de slechte vergelijkbaarheid van de deelnemers aan de studie.

De auteurs van deze studie daarentegen baseren hun bevindingen op lange termijn gegevens afgeleid van de Avon Longitudinal Study van ouders en kinderen ( ALSPAC ) die de gezondheid en de ontwikkeling bijhoudt van meer dan 14.000 kinderen geboren in 1991-2 in Zuid- West Engeland.

Alle ouders werden ondervraagd over het slaappatroon van hun kinderen wanneer deze 6 , 18 , 30 , 42 , 69 , 81 , 115 en 140 maanden oud waren, ook of hun kinderen routinematig naar bed gingen en wakker werden en hoelang ze sliepen overdag .

De onderzoekers hielden ook rekening met andere belangrijke informatie waaronder de resultaten van gevalideerde vragenlijsten over sociale en communicatieve vaardigheden ( SCDC ) en intelligentie ( WISC - III ) toen de kinderen 7 jaar oud waren.

Zesentachtig van de kinderen waren gediagnosticeerd met autisme spectrum stoornissen tegen de tijd dat ze 11 jaar oud waren. Dertig hadden klassiek autisme; 15 atypisch autisme en 23 hadden het syndroom van Asperger.

De uiteindelijke analyse is gebaseerd op 39 kinderen met autisme spectrum stoornissen en 7043 kinderen voor wie volledige gegevens over alle tijdstippen beschikbaar waren .

De studie toonde aan dat vr de leeftijd van 30 maanden er geen groot verschil was in slaappatronen tussen de twee groepen kinderen. Vanaf 30 maanden echter hadden kinderen met autisme spectrum stoornissen neiging om minder te slapen met als grootste discrepantie (43 minuten) over een verloop van 140 maanden .

Hoewel de kloof in de totale slaaptijd verminderde na deze periode sliepen autistische kinderen nog ongeveer 20 minuten per dag minder dan hun typische leeftijdsgenoten tegen de tijd dat ze in hun tienerjaren kwamen.

Deze verschillen bleven zelfs na rekening te houden met invloedrijke factoren, zoals vroeggeboorte, laag geboortegewicht, moeder onderwijs en sociale klasse .

Deze verschillen behelsden vooral de lengte van de nachtelijke slaap die werd ingekort door frequente periodes van slapeloosheid.

Vanaf de leeftijd van 30 maanden hadden kinderen met autisme spectrum stoornissen significant meer kans om drie of meer keer per nacht wakker te worden dan hun leeftijdsgenootjes, een verschil dat nog uitgesprokener was bij het ouder worden.

Tegen de tijd dat de kinderen 81 maanden waren werden meer dan n op de 10 van deze met autisme spectrum stoornissen drie of meer keer per nacht wakker in vergelijking met slechts 0,5% van hun leeftijdgenootjes.

Een toenemende hoeveelheid data suggereert ook dat de productie van het slaaphormoon melatonine vermindert bij sommige kinderen met autisme spectrum stoornissen wat de verstoorde slaappatronen kan verklaren, suggereren de auteurs .

Maar het is onduidelijk welke invloed deze verkorte slaappatronen kunnen hebben erkennen ze. Ze wijzen er wel op dat andere onderzoekers hebben gesuggereerd dat slaapgebrek invloed kan hebben op de neuronale ontwikkeling.

"Als deze hypothese van cumulatieve slaap vermindering die resulteert in neuronaal verlies wordt bevestigd, dan kunnen [kinderen met autisme] profiteren van zelfs een kleine consistente toename van de totale slaaptijd", schrijven ze

Vertaling: Andre Teirlinck
Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats