Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Prenatale ontsteking gekoppeld aan het risico op autisme

Maternale ontsteking tijdens de vroege zwangerschap kan worden gerelateerd aan een verhoogd risico op autisme bij kinderen; dat blijkt althans uit nieuwe bevindingen die worden ondersteund door het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), onderdeel van deNational Institutes of Health. Onderzoekers vonden dit bij kinderen van moeders met een verhoogd C-reactief proteïne (CRP), een bekende duider van systemische ontsteking.

Het risico van autisme bij kinderen in de studie verhoogde met 43 procent bij moeders met CRP in de top 20 percent, en met 80 procent bij moeders met CRP in de top 10 percent. De bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry versterken het bewijs dat een overactieve immuunrespons de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel bij de foetus kan wijzigen.

"Verhoogd CRP is een signaal dat het lichaam reageert op een ontsteking, een virale of bacteriële infectie," aldus wetenschapper en hoofdauteur van de studie, Alan Brown, MD, professor in de klinische psychiatrie en epidemiologie aan de Columbia University College of Physicians and Surgeons, New York State Psychiatric Institute, en Mailman School of Public Health. "Hoe hoger het niveau van CRP bij de moeder, hoe groter het risico op autisme bij het kind."

Brown waarschuwde dat de resultaten moeten worden gezien in perspectief, omdat de prevalentie van de ontsteking tijdens de zwangerschap aanzienlijk hoger is dan de prevalentie van autisme.

"De overgrote meerderheid van de moeders met een verhoogd CRP niveau zullen geen kinderen baren met autisme", aldus Brown. "We weten nog niet genoeg om het routinematig testen van zwangere moeders voor CRP alleen om die reden te suggereren, maar het nemen van voorzorgsmaatregelen om infecties te voorkomen tijdens de zwangerschap kan van grote waarde zijn."

"De hersenen ontwikkelen zich snel tijdens de zwangerschap", zegt Linda Birnbaum, Ph.D., directeur van NIEHS, die een breed portfolio van autisme en neurologische-gerelateerd onderzoek financiert. "Dit heeft belangrijke implicaties voor het begrijpen hoe de omgeving en onze genen samenwerken om autisme en andere neurologische aandoeningen te veroorzaken."

De studie is gebaseerd op een uniek nationaal geboortebestand bekend als de Finse Maternity Cohort (FMC), een archief van monsters van zwangere vrouwen in Finland, bij wie een bestanddeel van bloed, serum genoemd, systematisch verzameld werd tijdens de vroege zwangerschap. Het FMC bestaat uit 1,6 miljoen stalen van ongeveer 810.000 vrouwen, gearchiveerd in één enkele gecentraliseerde biorepertoire. Finland houdt ook diagnoses bij van vrijwel alle jeugdautisme gevallen uit nationale registratie van zowel ziekenhuisopnames als poliklinische behandeling.

Uit deze grote nationale steekproef, analyseerden de onderzoekers CRP in gearchiveerd serum van de moeders wat overeenkomt met 677 kinderautisme gevallen en een gelijk aantal gematchte controles. De bevindingen werden niet verklaard door leeftijd van de moeder, vaderlijke leeftijd, geslacht, eerdere geboorten, sociaal-economische status, vroeggeboorte of geboortegewicht. Het werk werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers uit Finland, waaronder de Universiteit van Turku en het National Institute for Health and Welfare in Oulu en Helsinki.

"Het bestuderen van autisme kan een uitdaging zijn, omdat de symptomen pas verschijnen nadat zekere hersenfuncties zich hebbenontwikkeld, zoals taal,", zegt Cindy Lawler, Ph.D., hoofd van de NIEHS Cellular, Organ , and Systems Pathobiologie Branch en programmaleider van het Instituut voor autisme onderzoek. "Deze studie is opmerkelijk, omdat het gebruik maakt van gegevens die ons een glimp geven van een kritiek moment in het begin van de zwangerschap."

Dit werk zal naar verwachting verder onderzoek stimuleren over autisme dat complex en uitdagend is om de oorzaken te identificeren. Toekomstige studies kunnen helpen bepalen hoe infecties, andere ontstekingen, en de immuunrespons van het lichaam werken op de genen om zo het risico voor autisme en andere neurologische aandoeningen te evalueren. Preventieve aanpak van milieu-oorzaken bij autisme kan ook profiteren van aanvullend onderzoek.

De studie werd gefinancierd in de eerste plaats door een American recovery and Reinvestment Act gesubsidieerd door NIEHS, met extra steun van het National Institute of Mental Health.

Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats